Από «κόσκινο» οι κωδικοί των υπουργείων

Σύσκεψη για τις περικοπές δαπανών 11,5 δισ. ευρώ
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 15:51
UPD:15/07/2012 15:13

Οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013-2014, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους των διευθυντών των υπουργείων, υπό τον αναπληρωτή Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013-2014, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης των διευθυντών υπουργείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον αναπληρωτή Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30 διευθυντές υπουργείων, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της χθεσινής ευρείας διυπουργικής στο ΥΠΟΙΚ, στο πλαίσιο αναζήτησης ανά κωδικό υπουργείου των δαπανών που πρέπει να περικοπούν και, κυρίως, της εύρεσης των ισοδύναμων μέτρων, 205 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Το «πακέτο» των περικοπών πρέπει να ολοκληρωθεί στο προσεχές δεκαήμερο, προκειμένου να επιδοθεί στην τρόικα στις 24 Ιουλίου. Βάσει του μνημονίου οι περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, πρόκειται να εφαρμοστούν εντός των ετών 2013-2014. Η κυβέρνηση πάντως επιζητεί την παράταση του χρόνου υλοποίησής τους, ώστε η προσαρμογή να είναι πιο ήπια, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί από την Κομισιόν και το ΔΝΤ έπειτα από εισήγηση της τρόικας, και εφόσον η Ελλάδα υποβάλει επίσημο αίτημα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση και για τη μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την επιλογή των κονδυλίων που θα «ψαλιδιστούν» και η οποία θα λειτουργήσει ως οδηγός για τις περικοπές. Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ δεν είναι δεσμευτικές για το ΥΠΟΙΚ, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση, η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 5,5% του ΑΕΠ, ή κατά 11,5 δισ. ευρώ, στα έτη 2013 και 2014, που σημαίνει λιγότερα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικές δαπάνες επιχορηγήσεις κ.λπ. κατά ποσό ύψους 5,75 δισ. ευρώ το χρόνο.

Την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, ώστε την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ: «Καραμέλα» τα ισοδύναμα μέτρα

Για «εξαπάτηση του ελληνικού λαού» και «πλήρη προσχώρηση στη λογική του μνημονίου» κατηγόρησε στο μεταξύ την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στα μέτρα επίτευξης των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι περικοπές στο κοινωνικό κράτος, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι νέοι φόροι, που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν καμία σχέση με όσα προεκλογικά τα τρία κόμματα προέτασσαν, ούτε με την προγραμματική της συμφωνία», υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου. «Είναι όμως σε πλήρη συμφωνία με τις διαβεβαιώσεις Σαμαρά και Στουρνάρα προς τους δανειστές και αποτελούν φυσική συνέχεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου», προσθέτει στην ανακοίνωσή της.

Χαρακτηρίζει επίσης τα λεγόμενα «ισοδύναμα» μέτρα σαν «καραμέλα» που αναμασούν τα τρία κόμματα και που εντάσσεται στη λογική της λιτότητας που επιβάλλει το μνημόνιο.

Χρυσή Αυγή: «Εγκλημα» οι απολύσεις και οι περικοπές μισθών

«Οι απολύσεις, οι περικοπές μισθών και ο περιορισμός του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά του έθνους και του λαού μας», σχολίασε η Χρυσή Αυγή για το θέμα. Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι η λύση του προβλήματος θα επέλθει «μέσω της εκμετάλλευσης του εθνικού μας πλούτου, της ενέργειας που περικλείει η Ελληνική ΑΟΖ και της επιστροφής στην εθνική μας παραγωγή».

ΚΚΕ: Στις καλένδες η κατάργηση του μνημονίου

«Σήμερα η κατάργηση του Μνημονίου έχει πάει στις καλένδες και έχει γίνει "επαναδιαπραγμάτευση" και από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και από τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για ακύρωση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των δανειακών συμβάσεων.

Α. Παπαρήγα: H αναδιαπραγμάτευση έγινε επιμήκυνση

Α. Παπαρήγα: H αναδιαπραγμάτευση έγινε επιμήκυνση

«H "επαναδιαπραγμάτευση" έχει γίνει "επιμήκυνση"», παρατήρησε, σημειώνοντας ότι η κατάθεση της πρότασης νόμου δεν είναι ενέργεια εντυπωσιασμού, αλλά υποχρέωση του ΚΚΕ, καθώς τηρεί την προεκλογική του δέσμευση.

Ανέφερε εξάλλου ότι είναι ουσιαστικό ζήτημα το γεγονός ότι τα κείμενα των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν έλθει ποτέ στην Βουλή, προσθέτοντας ότι «αυτήν τη στιγμή ή δεν ξέρουμε τι έχει υπογραφεί και εγκριθεί ή έχουμε κάτι υπό την μορφή σχεδίου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα