Πρώτη ήττα της Κομισιόν όσον αφορά συγχώνευση εταιρειών

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2002 15:50
UPD:15:53

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1999, είχε προβάλει βέτο στην αξίας 950 εκατ. στερλινών συγχώνευση του βρετανικού ομίλου ταξιδίων Airtours (σημερινή MyTravel) με τον ανταγωνιστικό της επίσης βρετανικό όμιλο ταξιδίων First Choice.

Πρόκειται για την πρώτη ήττα που υπέστησαν ποτέ οι αρχές των Βρυξελλών όσον αφορά αποφασή τους για θέμα συγχώνευσης εταιρειών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσφαλε στο συμπέρασμά της ότι η εξαγορά της First Choice θα οδηγούσε ενδεχομένως σε δημιουργία τριμερούς ολιγοπωλίου στη βρετανική αγορά ταξιδίων.

Οι δικαστές είπαν ότι για την παρεμπόδιση τέτοιων συγχωνεύσεων πρέπει, μεταξύ άλλων, να αποδεικνύεται ότι άλλοι ανταγωνιστές -σε αυτή την περίπτωση μικροί tour operators- δεν έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν το ολιγοπώλιο προσφέροντας ανταγωνιστικά πακέτα.

Η περίπτωση της συγχώνευσης Airtours/First Choice είναι μία από τις 18 συγχωνεύσεις εταιρειών που απαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 μέχρι σήμερα, έχοντας εξετάσει στο μεσοδιάστημα 1.950 υποθέσεις. Σύμφωνα με τους κανονισμούς κάθε προσέγγιση δύο επιχειρήσεων πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλεται στην έγκριση των θεσμικών αρχών ανταγωνισμού των Βρυξελλών, εάν πληρούνται οι παρακάτω δύο προϋποθέσεις: Συνδυασμένος κύκλος εργασιών παγκοσμίως άνω των 5 δισ. ευρώ και κύκλος εργασιών της κάθε εταιρείας εντός των συνόρων της Ε.Ε. τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των σημαντικότερων συγχωνεύσεων που εμπόδισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκαταλέγονται αυτή της συγχώνευσης στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης των Bertelsmann και Kirch στη Γερμανία το 1998, καθώς και της συγχώνευσης, το 2000, της Volvo με τη Scania στον τομέα κατασκευής φορτηγών και οχημάτων ελευθέρου χρόνου (Σουηδία). Την ίδια χρονιά, επίσης εμπόδισε τη συγχώνευση της αμερικανικής MCI Worldcom με την επίσης αμερικανική Sprint και, τέλος, το 2001 της General Electric με τη Honeywell στον τομέα αεροναυπηγικής στις ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα