Σύντομες διαδικασίες ζητεί o Γιούνκερ από τη Γερμανία για το ESM

Μέρκελ: Αναμένω την έκθεση της τρόικας
Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012 08:17
UPD:21:41

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν αναμένει να μπλοκάρει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τη δημιουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM και θεωρεί ότι οι δικαστές συνειδητοποιούν την ανάγκη να έχει βγει απόφαση πριν τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν αναμένει να μπλοκάρει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τη δημιουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM και θεωρεί ότι οι δικαστές συνειδητοποιούν την ανάγκη να έχει βγει απόφαση πριν τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου για την Ελλάδα. Παράλληλα ανέφερε ότι η Αθήνα δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα.

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφασίσει την Τρίτη να «εξετάσει για όσο χρειάζεται» τις προσφυγές που κατατέθηκαν εναντίον του ESM, με αποτέλεσμα την αναστάτωση των αγορών στην προοπτική ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να βγει απόφαση.

«Πιστεύω πως οι δικαστές γνωρίζουν σε ποια χρονικά περιθώρια πρέπει να κινηθεί (η Ευρωζώνη)» είπε ο Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα και αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύτηκαν το Σάββατο. Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με το το περιοδικό, ο Γιούνκερ αναφερόταν στις αποφάσεις που θα ληφθούν το Σεπτέμβριο σχετικά με το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια καθυστέρηση στην απόφαση «δεν θα βοηθούσε».

Στο ερώτημα για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής του Eurogroup «δεν θέλησε να απαντήσει ακόμη συγκεκριμένα», όπως επισημαίνει το περιοδικό. Δήλωσε ωστόσο πως «είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα όπως είχε συμφωνηθεί. Είναι επίσης σαφές ότι θα κοστίσει περισσότερα χρήματα εάν δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιήσει τους συμπεφωνημένους στόχους».

Επισημαίνει δε ότι μόνον όταν η τρόικα παρουσιάσει την έκθεσή της, θα μπορέσει να αποσαφηνιστεί εάν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι πρόθυμοι να διαθέσουν τα επιπλέον αυτά χρήματα.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα της διαδοχής του στο Eurogroup, o Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Εκτιμώ ότι ο Σόιμπλε πληροί όλες τις προϋποθέσεις, για να γίνει πρόεδρος του Eurogroup», είπε ο Γιούνκερ.

Την έκθεση της τρόικας αναμένει και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ. «Θα απαντήσω τι θα κάνουμε στη βάση της έκθεσης της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), οπότε πρέπει να περιμένουμε» ανέφερε η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο γερμανικό κανάλι ZDF.

Την ίδια ώρα, κατά της παροχής της οποιασδήποτε διευκόλυνσης στην Αθήνα τάσσεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών(CDU)/Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Φόλκερ Κάουντερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag»: «Δεν βλέπω να υπάρχει επιπλέον περιθώριο να διευκολύνουμε την Αθήνα - ούτε επί του περιεχομένου ούτε επί του χρόνου. Ο χρόνος είναι χρήμα. Και αυτό ισχύει ιδίως για την Ελλάδα». «Χρήματα υπάρχουν μόνο εφόσον τηρούνται οι όροι του προγράμματος λιτότητας» προσθέτει.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ερωτώμενος εάν η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δηλώνει ότι «θα ήταν καλό να παραμείνει» και προσθέτει: «Το να διώχνουμε τα παιδιά από το σπίτι όταν δυσκολεύει η κατάσταση, δεν αποτελεί καλό μήνυμα των Ευρωπαίων προς τον υπόλοιπο κόσμο. Εάν όμως κάποιος οικιοθελώς εγκαταλείψει το σπίτι, αυτό είναι δική του απόφαση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας περί συμμετοχής των εύπορων στην αναχρηματοδότηση του χρέους με επιβολή έκτακτης εισφοράς, ακόμη και για την Γερμανία, ο κ. Κάουντερ απορρίπτει την ιδέα, αλλά σχολιάζει ότι «θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα, όπου οι πλούσιοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την υποχρέωση καταβολής φόρων».

Πηγές: Reuters, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα