ΗΠΑ: Έρευνα για χειραγώγηση του Libor

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 11:38
UPD:11:38

Τον περασμένο μήνα, οι ρυθμιστικές αρχές σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον κατέληξαν σε συμφωνία ύψους 450 εκατ. δολαρίων με την Barclays για την υπόθεση της χειραγώγησης των επιτοκίων Libor, συμβιβασμός ωστόσο που δεν προφυλάσσει τους υπαλλήλους της τράπεζας από την παραπομπή τους σε δίκη.

Έρευνα για πιθανή χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (Libor) από μεγάλες τράπεζες ξεκίνησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν, όπως δήλωσε χθες στο Reuters ο εκπρόσωπός του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Σνάιντερμαν άρχισε να διερευνά το ενδεχόμενο χειραγώγησης του Libor πριν από έξι μήνες, από κοινού με τον Γενικό Εισαγγελέα του Κονέτικατ Τζορτζ Τζέπσεν.

Το διατραπεζικό επιτόκιο Libor διαμορφώνεται από τις εκτιμήσεις των μεγάλων τραπεζών για το κόστος δανεισμού μεταξύ τους και χρησιμοποιείται για τα συμβόλαια παραγώγων επιτοκίων ύψους 550 τρισ. δολαρίων, ενώ επηρεάζει τα επιτόκια σε πολλά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών, των πιστωτικών καρτών και των φοιτητικών δανείων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους New York Times, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σκοπεύει να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των υπαλλήλων τους που εμπλέκονται σε υποθέσεις χειραγώγησης επιτοκίων.

Επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, η εφημερίδα αναφέρει ότι μεταξύ των τραπεζών στις οποίες αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορητήρια είναι και ορισμένοι διαπραγματευτές συναλλάγματος στην Barclays. Οι αρχές αναμένουν ότι θα απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον τουλάχιστον μιας τράπεζας, αργότερα, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Τον περασμένο μήνα, οι ρυθμιστικές αρχές σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον κατέληξαν σε συμφωνία ύψους 450 εκατ. δολαρίων με την Barclays για την υπόθεση της χειραγώγησης των επιτοκίων Libor, συμβιβασμός ωστόσο που δεν προφυλάσσει τους υπαλλήλους της τράπεζας από την παραπομπή τους σε δίκη. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ορισμένες πολιτείες και δήμοι στις ΗΠΑ προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν υπέστησαν απώλειες εξαιτίας της χειραγώγησης των επιτοκίων και κάποιες έχουν καταθέσει ήδη μηνύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα