Eurostat: Στο 1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 12:24
UPD:14:06

Το χαμηλότερο ετήσιο εναρμονισμένο πληθωρισμό στην ευρωζώνη και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην EE είχε τον Ιούνιο η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 1,0% από 0,9% που ήταν το Μάιο.

Η μεγάλη υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες οφείλεται στη βαθιά ύφεση και στην υποχώρηση της εσωτερικής ζήτησης. Η ίδια διαπίστωση ισχύει και για τις άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, οι οποίες ακολουθούν σε χαμηλά ποσοστά την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητο στο 2,4% παρέμεινε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Διαμορφώθηκε, έτσι, για 19ο συνεχή μήνα πάνω από το επίπεδο του 2%, βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κρίνει την ύπαρξη μεσοπρόθεσμης σταθερότητας τιμών ή μη.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά παρατηρούνται στη Σουηδία (0,9%), την Ελλάδα (1,0%) και τη Βουλγαρία (1,6%) και τα υψηλότερα στην Ουγγαρία (5,6%), την Εσθονία (4,4%) και τη Μάλτα (4,4%).

Συγκριτικά με το Μάιο του 2012, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού υποχώρησε σε οκτώ κράτη - μέλη, παρέμεινε σταθερό σε οκτώ και αυξήθηκε σε δέκα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα