Συνεχίζεται στο οικονομικό επιτελείο ο αγώνας δρόμου για περιστολή των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής έχει εξευρεθεί ποσό ύψους μόνον 5,7 δισ. ευρώ. «Συνεχίζεται η προσπάθεια για να "κλείσουμε" τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα έχουμε "κλείσει" τους αριθμούς έως αύριο» ανέφερε ακόμη το το ίδιο στέλεχος. Παράλληλα, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως εντός του Eurogroup υπάρχουν φωνές που ζητούν πρόσθετα μέτρα για το 2012 (εκτός των 3 δισ. ευρώ που προβλέπονται).
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στη σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση την Τετάρτη στις 10.00 π.μ., ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν θα επιδώσει αναλυτικά κωδικό προς κωδικό τις έως τότε προτεινόμενες περικοπές για τη διετία 2013-2014. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να λάβουν ένα «draft» με την ποσοτικοποίηση και τις βασικές κατευθύνσεις για τις προς περικοπή δαπάνες. «Θα λέμε τόσα θα εξοικονομήσουμε από τις συντάξεις, τόσα από τα εφάπαξ, κ.λπ.» ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν, εξάλλου, ότι είναι πιθανόν η συζήτηση για τις δαπάνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να συνεχισθεί έως και στο «παρά πέντε» της έλευσης της τρόικας, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), την Πέμπτη 26 Ιουλίου.
Για την περικοπή των δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών έχει ως «οδηγό» εκτός από τις προτάσεις των υπουργείων και τη σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Πάντως, χαρακτηριστικό της δυσκολίας του όλου εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειαν κατηγορηματικά τις νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή την επιβολή πρόσθετων φόρων. «Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», απάντησε, ερωτηθείς σχετικά, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου. Είπε επίσης πως δεν έχει αποκλειστεί τελείως και το ζήτημα της λήψης πρόσθετων μέτρων για τις αποκλίσεις στον εφετινό προϋπολογισμό. «Υπάρχουν φωνές στο Eurogroup, που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2012, προσπαθούμε να τα αποφύγουμε με επιχείρημα τη μεγαλύτερη ύφεση» ανέφερε με νόημα.
Το βράδυ, σε ενημερωτικό του σημείωμα με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την απροθυμία υπουργών να προχωρήσουν σε ουσιαστικές περικοπές, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνιζε πως είναι ανακριβές ότι πρότεινε περικοπές 100 εκατ. ευρώ αντί των ζητούμενων 2,2 δισ.
Όπως επισημαίνεται στο σημείωμα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας νέας, αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, με κύριο στόχο την υψηλή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς επίσης ότι εκτός από ωφέλιμες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η διοικητική μεταρρύθμιση θα αποφέρει και μεγάλα δημοσιονομικά οφέλη. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι «τα οφέλη αυτά δεν προκύπτουν από περικοπές δαπανών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά του συνόλου της κυβέρνησης» και εξηγεί ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός του ίδιου είναι μικρότερος από 100 εκατομμύρια. Ακολούθως, το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου αναφέρεται στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα:
«Τόσο για τον ακριβή υπολογισμό των εξοικονομούμενων πόρων, όσο και για την υλοποίηση των στόχων της εξοικονόμησης, απαιτείται η συνεργασία και των άλλων υπουργείων. Αντιθέτως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία τόσο με το υπουργείο Οικονομικών, όσο και με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force), έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια ανατροπής δεδομένων δεκαετιών στη Δημόσια Διοίκηση, με κατ' εξοχήν παράδειγμα αυτό της αξιολόγησης των δομών του Δημοσίου, η οποία θα ακολουθηθεί και από αξιολόγηση του προσωπικού. Η προσπάθεια ακριβούς υπολογισμού του δημοσιονομικού οφέλους της Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη ξεκινήσει. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος και της συναρμοδιότητας όλων των υπουργείων στην προσπάθεια αυτή, δε θα ήταν δυνατόν μια κυβέρνηση λίγων ημερών να έχει οριστικοποιήσει τα ποσά που θα προκύψουν από τις περικοπές δαπανών που συνδέονται με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Είναι όμως βέβαια ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα αποφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη (πάντα μέσα στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης να μη γίνουν απολύσεις), από εξοικονόμηση πόρων σε δαπάνες όπως μισθώματα, έξοδα κίνησης και τηλεπικοινωνιών, διευθυντικές αμοιβές, ενοποίηση προμηθειών, κ.λπ. Παράλληλα θα υπάρξει όφελος από την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ανθρώπινων και άλλων πόρων της Δημόσιας Διοίκησης».
«Υπάρχει προγραμματισμός ώστε να κόβονται νούμερα πίσω από τα οποία δεν κρύβονται ανθρώπινες ψυχές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά από συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό.
Παράλληλα, έκανε λόγο για σκληρή διπλή προσπάθεια, «από τη μια να εξορθολογήσουμε τα οικονομικά και να εκσυγχρονίσουμε την λειτουργία των ΟΤΑ και από την άλλη βεβαίως να κρατήσουμε όρθια και δυναμικά τα δίκτυα κοινωνικής ασπίδας».
Την απόφασή του να τηρηθούν οι υποχρεώσεις του υπουργείου Υγείας, που απορρέουν από το μνημόνιο και τα όσα έχουν συμφωνηθεί επανέλαβε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο συνέδριο Pharma and Health business, και τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους. Ο υπουργός Υγείας μίλησε, επίσης, για σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση του υπουργείου, συγχωνεύσεις και ενσωματώσεις δομών υγείας, αλλά και περιστολή της δαπάνης.
«Η αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη δεν σημαίνει καλύτερη περίθαλψη, ενώ η πιο ορθολογική περίθαλψη θα βοηθήσει το σύστημα να επιβιώσει», είπε ο κ. Λυκουρέντζος και σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε, παρότι το υπουργείο Υγείας προσδοκά να μειωθεί μέχρι το τέλος του 2012 κατά ένα δισ. ευρώ, με τελικό στόχο να μην ξεπεράσει τα 2,88 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η μείωση αυτή θα επιτευχθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και με τις επιστοφές χρημάτων στο δημόσιο, από τους μηχανισμούς των Rebates και του Clow back, όταν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά τα 240 εκατ. ευρώ το μήνα. Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, παρά τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί και προσέθεσε ότι «δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, αλλά τη συνεννόηση».
Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε, επίσης, ότι τα έσοδα του ΕΣΥ μπορούν να αυξηθούν αν αναπτυχθεί ο «Τουρισμός Υγείας» και εάν αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του υπουργείου Υγείας.
«Οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή του μισθολογίου των δικαστικών είναι βέβαιο ότι προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα», αλλά εντελώς ανέφικτες είναι και οι περικοπές δαπανών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2210894 .
Εξάλλου, στην κατεύθυνση περιστολής των δαπανών κινείται και το νέο αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για καταγραφή σε διάστημα μιας εβδομάδας όλων των ακινήτων ιδιοκτησίας του δημοσίου. Στόχος είναι η μείωση του κόστους στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται με μισθώσεις άλλων κτηρίων που ανήκουν σε ιδιώτες. Σχετική επιστολή απέστειλε στους υπουργούς ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά πως είναι πολύ δύσκολο και σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM απέδωσε την αδυναμία αυτή στην επιδείνωση της ύφεσης και πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα και των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν οι προβλέψεις της τρόικας, οι οποίες διαψεύδονταν και κάθε φορά χρειάζονταν προσαρμογές.
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόγραμμα της κυβέρνησης το μνημόνιο
«Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ αποτελεί, ως προς το περιεχόμενο της πολιτικής και τους στόχους της, τη φυσική συνέχεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «τα νέα αντιδραστικά μέτρα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι πρόγραμμα των τριών κομμάτων είναι το μνημόνιο και στόχος τους είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του, ενώ η όλη συζήτηση περί αναδιαπραγμάτευσης ήταν άλλο ένα συνειδητό προεκλογικό ψέμα».
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ανούσιο το σίριαλ των «απρόθυμων» υπουργών
Εξάλλου, ενοχλημένοι από τις διαρροές για τριβές στην κυβέρνηση εμφανίζονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που κάνουν λόγο για επιχείρηση αποπροσανατολισμού των πολιτών.
«Παρακολουθούμε σε πλήρη εξέλιξη την επιχείρηση αποπροσανατολισμού των πολιτών από την πολιτική, στην παραπολιτική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Ζώης, κάνοντας λόγο για ένα "πολυπαιγμένο" και "ανούσιο" σίριαλ μεταξύ πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και υπουργών».
Επισημαίνει ακόμη ότι μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση «ο δήθεν "εξοργισμένος", με τους δήθεν "απρόθυμους" υπουργούς, πρωθυπουργός, απειλεί να πάρει τη κατάσταση στα χέρια του».
«Αυτό που δεν μπορεί ν' αποσιωπηθεί», συνεχίζει ο κ. Ζώης είναι ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των πολιτών».
Αλλά και ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, σημείωσε ότι την στιγμή που η τρικομματική συγκυβέρνηση προετοιμάζει τη νέα «αντικοινωνική της επίθεση» κατά του ελληνικού λαού με μέτρα τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014, το ΔΝΤ σε έκθεση του ζητεί να ληφθούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα μέσα στο 2012, ύψους 2 δισ. ευρώ.
Η μόνη λύση, συνεχίζει, είναι η διαγραφή του επονείδιστου χρέους και η καταγγελία του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων προσθέτοντας ότι όσο δεν γίνεται αυτό η Τρόικα θα ζητά και θα επιβάλλει όλο και περισσότερα δυσβάσταχτα μέτρα τα οποία οδηγούν στην εξαθλίωση το λαό μας και στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.
Αλ. Παπαρήγα: 'Αθλιο παζάρι
«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, για λόγους περισσότερο εντυπώσεων, και για να φανεί ότι είναι συνεπής με το προγραμματικό πλαίσιο των τριών κομμάτων κάνει ένα άθλιο παζάρι, ότι τάχα προσπαθεί να μοιράσει τα βαθύτατα ταξικά αντιλαικά μέτρα, αντί σε ένα χρόνο σε δύο και σε τρία χρόνια» δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
«Ο λαός δεν αντέχει ούτε ένα μέτρο επιπλέον, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και επεσήμανε ότι «ο λαός δεν πρέπει να παραπλανηθεί απο το παιχνίδι του εντυπωσιασμού, ότι τάχα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται». «Αυτοί που περνάνε τελικά την γραμμή τους είναι ο πιο σκληρός πυρήνας των καπιταλιστών και των μονοπωλίων» κατέληξε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ