Ιταλία: Καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012 19:45
UPD:20:24

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ιταλικης οικονομίας είναι ιδιαίτερα αυξημένη και συνδέεται στενά με την κρίση χρέους» επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας.

Προς τα κάτω αναθεώρησε η Τράπεζα της Ιταλίας την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι φέτος το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 2%, ενώ του χρόνου η συρρίκνωσή του θα κυμανθεί στο 0,2%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις τον Ιανουάριο οι αντίστοιχες προβλέψεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση μεταξύ του 1,2% και του 1,5% του ΑΕΠ για φέτος, αλλά ανάπτυξη με θετικό πρόσημο 0,8% του ΑΕΠ για όλο το 2013.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ιταλικης οικονομίας είναι ιδιαίτερα αυξημένη και συνδέεται στενά με την κρίση χρέους» επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με την ίδια, η εργασιακή μεταρρύθμιση, αλλά και τα μέτρα που έχει λάβει η ιταλική κυβέρνηση με σκοπό να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα «θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα».

Σύμφωνα με την Bankitalia, το 2014 η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας «θα μπορέσει να επανέλθει σε γερά θεμέλια».

Νωρίτερα το ιταλικό στατιστικό ινστιτούτο (Istat) ανακοίνωσε πως τo 11,1% των ιταλικών οικογενειών βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με το Ιstat, «πρόκειται για πάνω από οκτώ εκατομμύρια άτομα, που, σε ποσοστό 75%, ζουν στην Κάτω Ιταλία».

Το όριο της φτώχειας, για έναν οικογενειακό πυρήνα με δυο μέλη, έχει ορισθεί, στην Ιταλία, σε μηνιαίο εισόδημα 1.011 ευρώ.

Στο μεταξύ, οι ενώσεις βενζινοπωλών της Ιταλίας, αποφάσισαν κήρυξη απεργίας, από τις 3 μέχρι τις 5 Αυγούστου, «για να καταγγείλουν την πολιτική των πετρελαϊκών εταιριών, που ωθεί προς την χρεοκοπία τους ιδιοκτήτες πρατηρίων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα