Στο νέο επίπεδο ρεκόρ του 8,95% σκαρφάλωσε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων στην Ισπανία το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Τα επισφαλή δάνεια, τα οποία αφορούν κυρίως μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις στεγαστικού χαρακτήρα, ανήλθαν το συγκεκριμένο μήνα στο ποσό των 155,841 δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί και δείκτη της υγείας του τραπεζικού συστήματος, είχε διαμορφωθεί σε 8,72% και το Μάρτιο σε 8,37% επί του συνόλου των χορηγήσεων.
Σημειώνεται ότι στις 9 Ιουνίου η ευρωζώνη ενέκρινε τη χορήγηση δανείου έως 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία για την ενίσχυση του τραπεζικού της τομέα, ο οποίος πλήττεται από την αρνητική πορεία της κτηματικής αγοράς και την άνοδο των επισφαλών στεγαστικών δανείων, που αφορούσαν μόλις το 3,37% των χορηγήσεων το 2008.
Έκκληση Σόιμπλε στους βουλευτές να εγκρίνουν το ισπανικό πακέτο
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως η ισπανική κυβέρνηση -και όχι οι τράπεζες- είναι υπεύθυνη για την αποπληρωμή του δανείου έως 100 δισ. ευρώ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
«Η βοήθεια πηγαίνει σε μία κρατική αρχή, το κράτος είναι υπεύθυνο για την αποπληρωμή της βοήθειας και, ως αντάλλαγμα, το κράτος... δεσμεύεται για μια ριζική μεταρρύθμιση του τραπεζικού του τομέα και για άλλα μέτρα προσαρμογής», υποστηρίζει ο Σόιμπλε.
Οι δηλώσεις του έρχονται λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.
Στη συνέντευξή του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ καλεί τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, σοσιαλδημοκράτες και οικολόγους, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ψηφίζοντας σήμερα υπέρ της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ισπανία.
«Βεβαίως θέλουμε μια όσο το δυνατό μεγαλύτερη κινητοποίηση στις τάξεις μας. Αλλά ελπίζουμε επίσης ότι το (σοσιαλδημοκρατικό) SPD και οι Πράσινοι θα αναλάβουν τις ευρωπαϊκές ευθύνες τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Σόιμπλε καταλογίζει επίσης «ανεύθυνες και ανησυχητικές δηλώσεις» σε ορισμένους γερμανούς βουλευτές, σύμφωνα με τους οποίους, η Μπούντεσταγκ θα έδινε το «πράσινο φως» και για μια απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, χωρίς την παρέμβαση του κράτους.
«Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μετά τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αρχής τραπεζικής εποπτείας, την οποία θα ακολουθήσει μια "ομόφωνη" απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, και με την "προηγούμενη έγκριση" των γερμανών βουλευτών», αναφέρει ο Σόιμπλε.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο