Την ανάληψη αποφασιστικής δράσης μέσω της δημιουργίας μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης ζητεί από την Ευρώπη το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει φτάσει σε «κρίσιμο σημείο».
Σε έκθεσή του ειδικότερα για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι οι αρνητικές συσχετίσεις ανάμεσα στα δημοσιονομικά των κρατών, τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Προβάλλει έτσι την ανάγκη δημιουργίας μιας τραπεζικής ένωσης σε επίπεδο Ευρωζώνης, η οποία θα έχει κοινή επίβλεψη, εγγύηση των καταθέσεων και μια αρχή που θα είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των ανεπαρκειών των τραπεζών. Το ΔΝΤ χαιρετίζει την πρόοδο που έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και της 29ης Ιουνίου, προσθέτοντας πάντως ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να ενισχυθούν.
Στην έκθεση τονίζεται επίσης ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΚΤ στην παροχή ρευστότητας και στη λήψη μέτρων που θα ελαφρύνουν την πίεση των αγορών. Αυτό, όπως εξηγεί το ΔΝΤ μπορεί να γίνει με μια πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης» από την πλευρά της ΕΚΤ, μέσω ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Παράλληλα, το ΔΝΤ καλεί την Ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει τη δημοσιονομική της ολοκλήρωση «εισάγοντας περιορισμένες, αλλά εξελικτικές μορφές αμοιβαιοποίησης του χρέους». Στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά στα ευρωομόλογα, αλλά κυρίως στην πιθανότητα δημιουργίας «εντόκων γραμματίων» σε ευρώ, δηλαδή στην κοινή έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης, και στην δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής του χρέους.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης τονίζοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.