Πυκνώνουν τα εταιρικά σύννεφα

Απώλειες σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Σάββατο, 08 Ιουνίου 2002 00:01

ΑΡΝΗΤΙΚΟ παρέμεινε το κλίμα στη Wall Street και την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις μετοχές να υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα οκταμήνου, μετά την ανακοίνωση των αποθαρρυντικών προβλέψεων από την Intel και τη διάχυτη έλλειψη εμπιστοσύνης για την ανώτατη διοίκηση της εταιρικής Αμερικής.

Η υπόθεση της Tyco International ενέτεινε τις ανησυχίες, μετά την είδηση για διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν ανώτατα στελέχη χρησιμοποίησαν ρευστό της εταιρείας για προσωπικούς τους λόγους.

Το κλίμα επιδείνωσε και η ανακοίνωση της εταιρείας Biogen από το χώρο της βιοτεχνολογίας ότι τα κέρδη της δεν θα είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις. Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να τονώσουν το κλίμα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά και να συγκρατήσουν τις τάσεις ρευστοποίησης.

Με επικεφαλής τη μετοχή της Nokia, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν ακόμη πι βαθιά στα χαμηλότερα επίπεδα του οκταμήνου στο τέλος της εβδομάδας, καθώς η προειδοποίηση της Intel Corp για την κερδοφορία του δεύτερου τριμήνου αποκάλυψε, ξανά, στους επενδυτές την αποτυχία της οικονομικής ανάκαμψης να αναζωογονήσει τα εταιρικά κέρδη.

Η μετοχή του φινλανδικού γίγαντα, του μεγαλύτερου κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, έχασε το 8% της αξίας της, έχοντας χάσει το 50% της αξίας της φέτος και διαπραγματεύεται πλέον στα κατώτερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1998.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,6% και 2,4%, αντίστοιχα και βρίσκονται πλέον στα κατώτερα από τις 2 Οκτωβρίου 2001.

Ο πρώτος δείκτης έχασε το 5% της αξίας του σε εβδομαδιαία βάση, ενώ υποχωρεί κατά 11,7% από την αρχή του έτους.

Οι μετοχές τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών, αυτοκινήτων, μέσων ενημέρωσης και ασφαλειών ήταν αυτές που δέχθηκαν το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων.

Οι μετοχές των STMicroelectronics, Infineon, Philips Electronics τέθηκαν επικεφαλής των χαμένων στον τομέα τεχνολογίας, ενώ ο κλαδικός δείκτης τηλεπικοινωνιών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1997. Φυσικά, οι μετοχές των Deutsche Telekom, France Telecom διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα