Τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα κορυφαίων εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντέστρεψαν το θετικό κλίμα που επικρατούσε κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να κλείσουν με απώλειες.
Ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,78% και διαμορφώθηκε στις 10.795,16 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανάμεσα στις 10.774,29 και τις 11.020,5 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 0,60% και έκλεισε στις 1.101,22 μονάδες.
Η μετοχή της Toshiba υποχώρησε κατά 4,67%. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στην Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου εμφάνισε ζημία ύψους 123 δισεκατομμυρίων γιεν έναντι 113 δισεκατομμυρίων γιεν που ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών Advantest και NEC 2,48% και 2,82% αντιστοίχως. Τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της τελευταίας ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθούν μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στην Ιαπωνία εμφάνισε ζημία ύψους 30,9 δισεκατομμυρίων γιεν.
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις και για τα αποτελέσματα της Canon, η μετοχή της οποίας υποχώρησε σήμερα κατά 4,67%. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας, τα κέρδη της παραπάνω εταιρείας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα είναι κατώτερα των αρχικών στόχων λόγω των μειωμένων πωλήσεων εκτυπωτών στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, τα καθαρά κέρδη της Canon αναμένεται να ανέλθουν σε 162 δισεκατομμύρια γιεν έναντι 188 δισεκατομμύρια γιεν που ανέμενε τον Ιούλιο η διοίκηση της εταιρείας.
Αντιθέτως, αξιόλογα κέρδη (3,14%) κατέγραψε η μετοχή της Sony παρά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/26/172711.htm .
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές μεγάλων ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με στοιxεία του αμερικανικού υπουργείου Eμπορίου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά που δέxθηκαν τα εργοστάσια της χώρας τον προηγούμενο μήνα μειώθηκαν κατά 8,5%, κυρίως ως αποτέλεσμα της κάμψης της ζήτησης για αυτοκίνητα.
«Είναι βέβαιο ότι η μείωση των παραγγελιών για διαρκή καταναλωτικά αγαθά στις ΗΠΑ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Ιαπωνία, η οποία έχει ανάγκη την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, προκειμένου να ενισχύσει την εξαγωγική της δραστηριότητα», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων στην Deutsche Asset Management, στη Νέα Υόρκη.
Η μετοχή της Nissan υποχώρησε κατά 5,65%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Toyota, Mitsubishi και Mazda.
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε στις 10.401,59 μονάδες με άνοδο 1,54%.