Eurogroup: Εγκρίθηκε η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες

Νέο ρεκόρ για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 15:24
UPD:17:58

Το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την Ισπανία, το οποίο θα επιτρέψει στη Μαδρίτη να δανειστεί ποσό έως 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ενέκρινε το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

«Επισημοποιήσαμε ό,τι συζητήσαμε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup. Εγκρίναμε επισήμως το Μνημόνιο το οποίο απαριθμεί τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να δανειστεί χρήματα η Μαδρίτη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της», είπε ο Φρίντεν σε δημοσιογράφους.

«Η έγκριση και των 17 υπουργών υπάρχει και αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας πάντως πως τα χρήματα δεν θα δοθούν αμέσως καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ισπανικών τραπεζών.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε μία ανεξάρτητη εξειδικευμένη εταιρεία, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας - η Banco Santander, η BBVA και η Caixabank - δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, ακόμη και σε ένα σενάριο ακραίων συνθηκών. Η ίδια εταιρεία εκτιμά πως τα άμεσα προβλήματα περιορίζονται σε τέσσερις τράπεζες - την Bankia, την CataluynaCaixa, τη NovaGalicia και την Banco de Valencia, οι τελευταίες τρεις των οποίων έχουν εθνικοποιηθεί.

Τα δάνεια που θα δοθούν στη Μαδρίτη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχουν μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 12,5 χρόνια και μέγιστη διάρκεια τα 15 χρόνια, με επιτόκια μεταξύ 3% και 4%. Μόλις τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), πιθανόν το Σεπτέμβριο, θα αναλάβει αυτός το έργο της χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεισφέρει στη βοήθεια, απλώς θα έχει ρόλο εποπτικό με παροχή τεχνογνωσίας.

Γερμανία: Ένας στους δύο λένε «όχι» στη βοήθεια

Πάντως, ένας στους δύο Γερμανούς απορρίπτει τη βοήθεια που σχεδιάζει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ισπανικές τράπεζες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Infratest dimap για το γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, το 52% των Γερμανών τάσσεται κατά της παροχής βοήθειας στην Ισπανία από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ το 38% υποστηρίζει την κίνηση αυτή.

Νέο ρεκόρ για τις αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων

Η ευρέως αναμενόμενη έγκριση της βοήθειας δεν καθησύχασε ωστόσο τους επενδυτές σχετικά με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, με τις αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων να σκαρφαλώνουν σήμερα σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 10 μονάδες βάσης στο 7,12%.

«Γνωρίζαμε από πριν τις περισσότερες λεπτομέρειες (της διάσωσης των τραπεζών)», σχολίασε trader, εκτιμώντας ότι είναι θέμα χρόνου να καταθέσει η Ισπανία αίτημα για πλήρη διάσωση.

Και ο δείκτης Ibex 35 στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης κατέγραφε το απόγευμα πτώση 5%.

Στο 1,5% η ύφεση στην Ισπανία φέτος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ισπανικής κυβέρνησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 1,5%, έναντι 1,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας, Κριστόμπαλ Μοντόρο, παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο, η ύφεση θα συνεχιστεί το 2013 με συρρίκνωση του ΑΕΠ που θα φτάνει το 0,5%, όμως η ισπανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το 2014 με ρυθμό 1,2%.

Πάντως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ «χαιρέτισε» την έγκριση από το Eurogroup του σχεδίου για τη βοήθεια προς την Ισπανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα