Παραμένουν οι ανησυχίες για την Ισπανία

Οικονομική βοήθεια ζήτησε η Βαλένθια
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 19:17
UPD:21:17

Οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας αποτυπώθηκαν, σήμερα, και στην πτώση του δείκτη Ibex 35 στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο οποίος έκανε βουτιά 5,8%.

Παραμένουν οι ανησυχίες για την οικονομία της Ισπανίας, παρά το «πράσινο» φως που έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη βοήθεια έως 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Το απόγευμα η αυτόνομη περιοχή της Βαλέθνια ανακοίνωσε πως θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ειδικό ταμείο που συνέστησε το κράτος, με διαθέσιμα 18 δισ. ευρώ, για να διευκολύνει τη διοχέτευση ρευστότητας στις αυτόνομες περιοχές http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2212589 .

Οι ανησυχίες για οικονομική κατάσταση της Ισπανίας αποτυπώθηκαν στο νέο ρεκόρ που κατέρριψαν οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων, πάνω από το 7%, αλλά και σε αυτές των βραχυπρόθεσμων κρατικών τίτλων. Ειδικότερα, το επιτόκιο του διετούς ομολόγου έφθασε το 5,76% και του τριετούς το 6,54%. Παράλληλα, ο δείκτης Ibex 35 στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκανε βουτιά 5,8%, συμπαρασύροντας σε απώλειες και υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε νέα χαμηλά διετίας υποχώρησε και το ευρώ, κάτω από το 1,216 δολ.

Νωρίτερα, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρέτισε την έγκριση από το Eurogroup του μνημονίου συνεργασίας (MoU) με την Ισπανία, το οποίο θα επιτρέψει στη Μαδρίτη να δανειστεί ποσό έως 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. «Η έγκριση και των 17 υπουργών υπάρχει και αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας πάντως πως τα χρήματα δεν θα δοθούν αμέσως καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ισπανικών τραπεζών.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε μία ανεξάρτητη εξειδικευμένη εταιρεία, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας - η Banco Santander, η BBVA και η Caixabank - δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, ακόμη και σε ένα σενάριο ακραίων συνθηκών. Η ίδια εταιρεία εκτιμά πως τα άμεσα προβλήματα περιορίζονται σε τέσσερις τράπεζες - την Bankia, την CataluynaCaixa, τη NovaGalicia και την Banco de Valencia, οι τελευταίες τρεις των οποίων έχουν εθνικοποιηθεί.

Τα δάνεια που θα δοθούν στη Μαδρίτη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχουν μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 12,5 χρόνια και μέγιστη διάρκεια τα 15 χρόνια, με επιτόκια μεταξύ 3% και 4%. Μόλις τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), πιθανόν το Σεπτέμβριο, θα αναλάβει αυτός το έργο της χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεισφέρει στη βοήθεια, απλώς θα έχει ρόλο εποπτικό με παροχή τεχνογνωσίας.

Στο 1,5% η ύφεση στην Ισπανία φέτος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ισπανικής κυβέρνησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 1,5%, έναντι 1,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Όπως ανέφερε ο υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας, Κριστόμπαλ Μοντόρο, παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο, η ύφεση θα συνεχιστεί το 2013 με συρρίκνωση του ΑΕΠ που θα φτάνει το 0,5%, όμως η ισπανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το 2014 με ρυθμό 1,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα