Νέα υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στο Τόκιο

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2002 09:59

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν και σήμερα -για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση- οι βασικοί δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, ενώ ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας δεν κατάφερε να διατηρήσει τα αρχικά του κέρδη.

O Νikkei υποχώρησε κατά 0,60% και διαμορφώθηκε στις 11.370,21 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ενώ οι συνολικές του απώλειες στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις φθάνουν το 2,54%. Πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 1.093,03 μονάδες μειωμένος κατά 0,80%.

Η μετοχή της Sony σημείωσε πτώση κατά 1,59%. Μεγαλύτερες απώλειες (2,49%) κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας NTT DoCoMo μετά την είδηση ότι το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά μειώθηκε το Μάιο.

«Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τις συνεδριάσεις στα τέλη Μαϊου, όταν αυτή ξεπερνούσε το ένα τρισεκ. γιεν (οκτώ δισεκ. δολ.) ημερησίως. Το γεγονός αυτό αντανακλά τη διστακτικότητα των επενδυτών να εισέλθουν αυτή τη χρονική περίοδο στην αγορά», δήλωσε στο "Reuters" στέλεχος της χρηματιστηριακής εταιρείας Kokusai Securities.

Η διστακτικότητα αυτή αποδίδεται κυρίως στις ανησυχίες για την κατάσταση της εγχώριας και της αμερικανικής οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι η ιαπωνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2002 σημείωσε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δύο ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/08/222628.htm , οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη που παρατηρείται ενδέχεται να είναι βραχύβια, ενώ πολλοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ιαπωνική οικονομία να συρρικνωθεί εκ νέου στο τρέχον τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/10/222982.htm .

Τα στοιχεία, ωστόσο, που ανακοινώθηκαν σήμερα υπερέβησαν τις προβλέψεις. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες για μηχανολογικό εξοπλισμό αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 8,4% ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο κατά 4,1%. Το Μάρτιο οι εν λόγω παραγγελίες είχαν μειωθεί κατά 6,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα