«Στο κόκκινο» οι κεφαλαιαγορές

«Βουτιά» 7,10% στο Χ.Α
Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 20:10
UPD:24/07/2012 00:39

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου έκλεισε με κατακόρυφη πτώση 7,10%, στις 586,04 μονάδες, ενώ έντονες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή να διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Στο «κόκκινο» βυθίστηκαν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την Ευρωζώνη και ιδίως για ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για καθολική διάσωση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 σημείωσε απώλειες 2,3%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE100 υποχώρησε κατά 2,09%, κλείνοντας στις 5.533,87 μονάδες. Πτώση 2,89% κατέγραψε ο CAC40 στο Παρίσι, στη Φραγκφούρτη ο DAX σημείωσε απώλειες 3,18%, ενώ ο ισπανικός δείκτης Ibex υποχώρησε κατά 1,1%.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου έκλεισε με κατακόρυφη πτώση 7,10%, στις 586,04 μονάδες, ενώ έντονες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή να διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Με πτώση έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες και στη Wall Street. Ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,8% στις 12.721,46 μονάδες. Μεγάλη πτώση σημείωσε η μετοχή των McDonald's. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,9% στις 1.350,52 μονάδες και ο Nasdaq κατά 1,2% στις 2.890,15 μονάδες.

Το κλίμα στις αγορές επιδεινώθηκε μετά την είδηση της προσφυγής της επαρχίας Μούρθια στο ειδικό ταμείο 18 δισ. ευρώ, το οποίο συνέστησε η Μαδρίτη για τη διευκόλυνση της ρευστότητας στις αυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εκτινάχθηκε σήμερα σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ το ήδη δυσμενές κλίμα ήρθαν να επιβαρύνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την ισπανική οικονομία, τα οποία υποδεικνύουν ταχύτερο ρυθμό ύφεσης για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, όταν είχε σημειωθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%. Για το σύνολο του 2012, η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας της τάξεως του 1,5%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι ιταλικές μετοχές και κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι. Για το λόγο αυτό, οι αρχές προχώρησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, της UniCredit και της Intesa, όταν η τιμή της μετοχής τους υποχώρησε πέραν του 5%, ξεπερνώντας την πτώση των τιμών των μετοχών του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Επίσης, ανεστάλη και η διαπραγμάτευση των μετοχών της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Monte dei Paschi di Siena, καθώς και των ιδρυμάτων Banco Popolare και Mediobanca.

Σχολιάζοντας τη σημερινή εικόνα των αγορών, από την Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη νευρικότητα», αλλά, όπως είπε, «αυτό οφείλεται σε προβλήματα που δεν σχετίζονται με προβλήματα της Ιταλίας ειδικά, αλλά με ειδήσεις, δηλώσεις ή διαρροές για την εφαρμογή των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ζούμε ιδιαίτερα δύσκολές στιγμές. . . η κρίση έχει γίνει αισθητή κυρίως στην Ευρώπη. Παρά ταύτα όμως, δεν έχει ακυρωθεί κανένα από τα σχέδια συνεργασίας της χώρας μας με την Ρωσία» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος, νωρίτερα, είχε τονίσει ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στην πραγματική οικονομία».

Ο Μάριο Μόντι επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παρατείνει την πρωθυπουργική του θητεία πέραν της άνοιξης του 2013 και ότι «στην συνέχεια πρόκειται να διατηρήσει το αξίωμα του ισόβιου γερουσιαστή».

Στο προσκήνιο η Ελλάδα

Την ίδια ώρα στο προσκήνιο επανέρχονται οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με αφορμή δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο δεν προτίθεται να παρέχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στη χώρα μας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2212933 .

Επιχειρώντας να καθησυχάσει τις αγορές το ΔΝΤ εξέφρασε σήμερα την στήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας. «Το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις οικονομικές της δυσκολίες», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου. Επισήμανε ακόμη ότι «στις 24 Ιουλίου κλιμάκιο του ΔΝΤ θα ξεκινήσει συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές με θέμα την επαναφορά του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, το οποίο στηρίζεται οικονομικά από το Ταμείο, σε σωστή τροχιά».

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του γερμανικού περιοδικού, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντουάν Κολομπανί, ξεκαθάρισε νωρίτερα σήμερα ότι για την Κομισιόν «η στάση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Eλλάδα πρέπει να μείνει και θα παραμείνει μέλος του ευρώ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία

Η Κομισιόν για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα θα εκταμιευθεί στο εγγύς μέλλον. Διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα συμβεί νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η έκθεση της τρόικας που θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα μας, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση ότι θα πρέπει να καλυφθούν αυτές οι καθυστερήσεις με συγκεκριμένες δράσεις άμεσα.

Οσον αφορά το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της Ευρωζώνης ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα τον Αύγουστο και ότι επεξεργάζονται λύσεις με τις ελληνικές αρχές για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Στο δημοσίευμα αναφέρθηκε και ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν μηνύματα περί απροθυμίας του ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετάσχει σε προγράμματα για την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά πάντως τις δυνατότητες της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο ίδιος δήλωσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται «μεταξύ σκεπτικισμού, αγωνίας και ελπίδας» και ότι περιμένει τη σχετική έκθεση της τρόικας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι πιέσεις του Βερολίνου για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο. Εν όψει της άφιξης της τρόικας στη χώρα μας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης.

«Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, η Ελλάδα πρέπει να τις αναπληρώσει», τόνισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις όσον αφορά το μέλλον της χώρας στο ευρώ και είπε ότι αναμένει τα νέα συμπεράσματα της τρόικας. «Δεν θέλω να προκαταλάβω την Τρόικα. Όταν η έκθεσή της θα είναι έτοιμη, θα συνεδριάσει το Eurogroup», σημείωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι δεν κάνει παραλληλισμούς ανάμεσα στην κατάσταση στην Ελλάδα και εκείνη στην Ισπανία. «Τα αίτια των κρίσεων στις δύο χώρες είναι εντελώς διαφορετικά. Η ισπανική οικονομία είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και έχει μια διαφορετική δομή», ανέφερε και εκτίμησε πως «η χώρα θα σταθεί στα πόδια της ξανά γρήγορα».

ΠΟΕ: Μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στην Ευρώπη

Όπως είναι φυσικό, η αναταραχή στην Ευρώπη προβληματίζει όλον τον πλανήτη. Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι «πολύ δύσκολη» και «η ανησυχία γι' αυτό το γεγονός» στον υπόλοιπο κόσμο «είναι πάρα πολύ μεγάλη» δήλωσε ο Πασκάλ Λαμί, ο Γάλλος γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αποχωρώντας από το Μέγαρο των Ηλυσίων στο τέλος των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Αυτή η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση «είναι το (πιο) σημαντικό διακύβευμα των επόμενων εβδομάδων και των επόμενων μηνών» πρόσθεσε ο Λαμί.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα