Κύπρος: Σήμερα η συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με την τρόικα

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 10:51

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμηκής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), το συνταξιοδοτικό και η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Βάσο Σιαρλή και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες με την πολιτική επιτροπή διαπραγμάτευσης.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμηκής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), το συνταξιοδοτικό και η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

Για τη διαμόρφωση του μνημονίου στήριξης της κυπριακής Οικονομίας, η τρόικα θα θέσει επίσης θέματα σχετικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ), την ανάγκη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και την εποπτεία των τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Επίσης αναμένεται να αξιώσει εκ νέου από την κυπριακή κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλλειμμα 2,5% στο τέλος του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει το συγκεκριμένο στόχο ολοκληρώνει την νομοτεχνική επεξεργασία του νέου πακέτου μέτρων και την ερχόμενη εβδομάδα θα το οδηγήσει ενώπιον έκτακτης συνεδρίας της ολομέλειας της Βουλής για έγκριση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι από τις σημερινές συναντήσεις θα αρχίσουν να διαφαίνονται οι προθέσεις των ελεγκτών.

Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ, είπε ότι έγινε αρκετή προετοιμασία και στη συνάντηση με την τρόικα θα προσκομιστούν στοιχεία σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, αλλά και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για εξυγίανση οικονομίας. Εκτίμησε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα θέσουν ψηλά τον πήχυ αφού παραδέχονται πως το πρόβλημα της Κύπρου σχετίζεται με το ζήτημα των τραπεζών. Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν υπόψη ότι από την μέχρι τώρα προσαρμογή των όποιων προγραμμάτων εξυγίανσης της οικονομίας, τις προτάσεις και τα μνημόνια, που αποσκοπούσαν σε αλλαγή του οικονομικού πεδίου σε μικρό χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα