Στο 3,4% ο πληθωρισμός το Μάιο

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2002 13:03
UPD:13:26

ΠΤΩΣΗ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις σημείωσε ο πληθωρισμός το Μάιο. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος, ο πληθωρισμός υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 3,4% από 3,8% τον Απρίλιο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 3,6%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8% το Μάιο έναντι 4,1% τον Απρίλιο.

Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται κυρίως στη μικρή υποχώρηση των τιμών των καυσίμων, καθώς επίσης και στην πτωτική πορεία των τιμών στα οπωροκηπευτικά.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, καθώς εκτιμάται ότι από την πλευρά του μισθολογικού κόστους δεν αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση, ενώ και από την πλευρά των επιχειρήσεων οι αυξήσεις των τιμών θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα.«Η καθοδική πορεία του πληθωρισμού συνεχίζεται», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ευνοϊκά αναμένεται να επιδράσει στην εξέλιξη του πληθωρισμού η ανάκαμψη του ευρώ, εφόσον συνεχιστεί, και παράλληλα η τιμή του πετρελαίου, εφόσον σταθεροποιηθεί ή συνεχιστεί η μείωση. Στο τέλος του χρόνου, ωστόσο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από το 3% και με βάση τις προβλέψεις μεταξύ 3,2-3,4%, που θα είναι πάλι μεταξύ των υψηλότερων της Ευρωζώνης.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πάντως, για πρώτη φορά φέτος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Μάιο υποχώρησε στο όριο 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενισχύοντας την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα