EWG: «Μεμονωμένη» η άποψη του Ρέσλερ για την Ελλάδα

«Δεν αμφισβητείται η ακεραιότητα της ευρωζώνης»
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 12:23
UPD:12:25

«Μεμονωμένη» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, την άποψη του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, για αυξημένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Σύμφωνα με τα όσα ακούω από όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς, δεν τίθεται καμία αμφιβολία σχετικά με τη ακεραιότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Αυστριακός επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (EWG) στη διάρκεια συνέντευξής του στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

O επικεφαλής της Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Την Κυριακή, σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ARD, ο κ. Ρέσλερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Τις επόμενες εβδομάδες η τρόικα καλείται να αξιολογήσει την υστέρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα σε σύγκριση με το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους με στόχο τη μείωση του χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Μετά την έκθεση θα ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις, επισημαίνει ο κ. Βίζερ.

«Πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματική απόκλιση από το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και τα συμφωνηθέντα μέτρα. Είναι μόνο οι τρεις μήνες που χάθηκαν λόγω εκλογών, είναι περισσότερο, είναι λιγότερο; Κατόπιν, θα δούμε τι πρέπει να γίνει για να επαναφέρουμε το πρόγραμμα. Θα χρειασθούν πολιτικές αποφάσεις από την Ευρωζώνη ή μπορεί να δοθεί λύση με απλή προσαρμογή του προγράμματος;», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Όσον αφορά στην οικονομία της Ισπανίας, ο κ. Βίζερ σημείωσε ότι το κόστος αναχρηματοδότησής της είναι πολύ υψηλό μακροπρόθεσμα και ότι η κατάστασή στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι «πολύ δυσάρεστη».

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι εξαιρετικά νευρικές, τα spreads της Ισπανίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Η Ισπανία έχει προγραμματίσει δύο δημοπρασίες ομολόγων τις επόμενες ημέρες και οι χρηματοδοτικές της ανάγκες έχουν καλυφθεί επαρκώς έως τα τέλη του φθινοπώρου. Τόσο για εμάς όσο και για την Ισπανία θα ήταν καλό να υποχωρήσει η νευρικότητα [των αγορών] μέσα στο καλοκαίρι και να υποχωρήσουν αισθητά τα spreads», δήλωσε ο Αυστριακός αξιωματούχος.

«Η αλήθεια είναι ότι τα spreads σε τόσο υπερβολικά επίπεδα είναι διαχειρίσιμα για λίγους μήνες, αλλά φυσικά όχι μακροπρόθεσμα. Η κατάσταση στην Ισπανία είναι πολύ δυσάρεστη», επανέλαβε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα