Μέτρα για την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2002 15:19

Νέα δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης.

Ειδικότερα:

- Ρυθμίζονται τα χρέη των 550 μικρών ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής του Περάματος. Με τον τρόπο αυτό νομιμοποιούνται πολλές από τις έως τώρα παράνομα λειτουργούσες μικροεπιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να λάβουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε προγράμματα εκσυγχρονισμού του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καταβάλουν τα χρέη προς το Δημόσιο σε 48 δόσεις, αφού μειωθούν οι προσαυξήσεις των χρεών τους κατά το ένα τρίτο. Ετσι, ο φορολογούμενος θα μπορεί να λαμβάνει άμεσα φορολογική ενημερότητα, εφόσον καταβάλει την πρώτη δόση και δεν καθυστερήσει την επομένη, πέραν του τριμήνου.

Στις επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης θα χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΙΚΑ προκειμένου να εγγραφούν στο ειδικό μητρώο επιχειρήσεων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

- Ιδρύεται θυγατρική μονάδα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), ο οποίος θα στηρίζει τις δραστηριότητες των 550 μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Θα καταρτιστούν και θα επιμορφωθούν 900 άνεργοι στην περιοχή, είτε αυτοί εργάζονταν στην ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα είτε στην ευρύτερη περιοχή.

- Δημιουργείται μητρώο ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων από την 1η Σεπτεμβρίου 2002.

Επίσης, υπογράφηκε από τους συναρμοδίους υπουργούς Νίκο Χριστοδουλάκη και Γιώργο Ανωμερίτη και δημοσιεύεται εντός του Ιουνίου το Προεδρικό Διάταγμα με τις προϋποθέσεις χωροθέτησης των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών.

Εντός του Ιουνίου ολοκληρώνονται και οι διαδικασίες λειτουργίας της βιομηχανικής περιοχής Σχιστού. Ηδη για 90 βιομηχανικές θέσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις 134 βιοτεχνίες, και έχουν αξιολογηθεί 70 από τις αιτήσεις αυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα