Ποινικές κυρώσεις προτείνει η Κομισιόν για χειραγώγηση επιτοκίων

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 13:24
UPD:14:05
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Συνέντευξη Τύπου επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ - Β. Ρέντινγκ

Ποινικές κυρώσεις για την χειραγώγηση των επιτοκίων των διατραπεζικών χορηγήσεων περιλαμβάνονται σε πρόταση της Κομισιόν που συντάχθηκε μετά το σκάνδαλο του Libor τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τροποποιήσεις οδηγίας σχετικά με τις εμπιστευτικές πληροφορίες και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς, οι οποίες θα απαγορεύουν ρητά τη χειραγώγηση των στοιχείων αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων των Libor και Euribor, ενώ παράλληλα θα καθιστούν κάθε ανάλογη χειραγώγηση ποινικό αδίκημα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη φάση αυτήν δεν προτείνει τον καθορισμό επιπέδων ποινικών κυρώσεων, θέλει εν τούτοις να υποχρεωθεί κάθε κράτος μέλος να εισαγάγει στην εθνική του νομοθεσία την επιβολή τους για τη χειραγώγηση αναλόγων συγκριτικών στοιχείων αξιολόγησης.

«Η ταχεία έγκριση των εν λόγω προτάσεων θα συμβάλει στην αποκατάσταση της λίαν αναγκαίας εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών στον συγκεκριμένο καθοριστικής σημασίας οικονομικό τομέα», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Επιροπής Βίβιαν Ρέντινγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα