Ο γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα

Προβληματισμός επικρατεί για τα σενάρια περί εξόδου
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 14:45
UPD:15:02

Η αναζωπύρωση της συζήτησης για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου.

«Πιέσεις από το Βερολίνο» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της ZEIT, το οποίο αναρωτιέται γιατί «ενώ αυτή την περίοδο η Ελλάδα κάνει τις σκληρότερες περικοπές που έχει κάνει ποτέ ως τώρα, το Βερολίνο δίνει τροφή στις συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»

«Το Βερολίνο τώρα βγάζει τα μεγάλα "όπλα": τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, γνωρίζοντας καλά ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει ένα τέτοιο σενάριο», είναι η απάντηση που δίνουν οι συντάκτες της εφημερίδας. «Οι τελευταίες εκλογές απέδειξαν πως οι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν το ευρώ», ισχυρίζεται ο οικονομολόγος Γκρος και θεωρεί τη σχετική συζήτηση σαν ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης.

«Η Ελλάδα στο δρόμο προς τη δραχμή» τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο της Frankfurter Rundschau, η οποία σημειώνει: «Το ευρώ πέφτει, οι μετοχές ακολουθούν. Αυτά που λένε οι πολιτικοί στο Βερολίνο είναι όμως περισσότερο φλυαρίες, παρά ξεκάθαρες δηλώσεις. Από τις Βρυξέλλες ωστόσο έρχεται μια ξεκάθαρη στήριξη για την Αθήνα».

H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι «η τρόικα έχει στις αποσκευές της κόκκινη κάρτα για την Αθήνα» και σημειώνει : «Οι αντιπαθητικοί ελεγκτές βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα. Ο Σαμαράς ρίχνει τα πυρά του στο Βερολίνο. Τα ταμεία όμως είναι άδεια και το περιθώριο διαπραγματεύσεων περιορισμένο».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει στις οικονομικές της σελίδες: «Η δυσφορία των Γερμανών για την Ελλάδα αυξάνει». «Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Γερμανών πολιτικών παίρνει αποστάσεις από την Ελλάδα, διότι γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η χώρα δεν πρόκειται να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και να πάρει τα μέτρα ώστε να πάρει και τη βοήθεια» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Τέλος η Tagesspiegel του Βερολίνου γράφει ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας και μία έξοδός της από την ευρωζώνη τρομάζουν τις αγορές. Ωστόσο το σενάριο είναι πολύ ακριβό ώστε να υλοποιηθεί».

Για αξιοσημείωτη αύξηση των κρατήσεων σε ελληνικά θέρετρα, από Γερμανούς τουρίστες, αναφέρεται το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel online. Οι τουρίστες ξανανακαλύπτουν την αγάπη τους για την Ελλάδα» τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο, το οποίο αποδίδει την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος προς την Ελλάδα στον βροχερό καιρό της Γερμανίας. Εμπρός για τον Νότο! Το βροχερό μέχρι τώρα γερμανικό καλοκαίρι ευνοεί και τους Έλληνες. Οι κρατήσεις για την Κρήτη, την Πελοπόννησο κτλ αυξάνονται και πάλι αισθητά».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα