Την πεποίθησή του ότι η διάσωση της Ελλάδας δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνης, καθώς το πρόβλημα είναι συστημικό, εξέφρασε σήμερα οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής των Βρυξελλών, Φάμπιαν Τσούλεγκ, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Όπως δήλωσε ο διακεκριμένος οικονομολόγος, «δεν αρκεί να σώσουμε μόνον την Ελλάδα, το πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι συστημικό και δεν αφορά μόνον επιμέρους χώρες αλλά και τομείς (της οικονομίας), όπως είναι ο τραπεζικός κλάδος ή τα δημόσια οικονομικά».
«Απλά δεν έχουμε κάνει όσα θα έπρεπε να είχαμε κάνει, δεν είχαμε κάποιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε (τις συνέπειες)», επισήμανε ο κ. Τσούλεγκ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, δεν πρόκειται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη να λήξει άμεσα, ενώ υπολογίζει ότι μέσα στους επόμενους μήνες η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την Ισπανία.
Όπως υποστηρίζει, η λιτότητα από μόνη της δεν αρκεί αλλά η κατάσταση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, καθώς έχουν στο μεταξύ συστηθεί μηχανισμοί αντιμετώπισης της κρίσης. Επίσης, θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν έως σήμερα ήταν επιτυχημένα, τουλάχιστον ως προς τη διάσωση της ευρωζώνης που βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού.
Επισημαίνει, παρ’ όλα αυτά, την ανάγκη για εξεύρεση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου, κάτι όμως που είναι ιδιαίτερα δύσκολο από πολιτικής πλευράς, καθώς θα πρέπει να εκχωρηθούν αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Διαφορετικά, όμως, δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κρίση, τονίζει ο κ. Τσούλεγκ.
Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς, όπως προειδοποιεί, θα καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα. Συνεπώς, δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν πραγματικά να ζουν σε μια ολοκληρωμένη Ευρώπη ή σε μια Ευρώπη που θα διασπαστεί και πάλι στα επί μέρους κράτη, αναφέρει ο επιφανής οικονομολόγος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ