Nτράγκι: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη

Αμεση δράση ζητεί ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 13:57
UPD:21:34

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να προστατέψει την ευρωζώνη», δήλωσε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση της ευρωζώνης δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση του υπερβολικά υψηλού κόστους δανεισμού ορισμένων κρατών μελών.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να προστατέψει την ευρωζώνη», δήλωσε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης σε συνέδριο για τις επενδύσεις στο Λονδίνο. «Και πιστέψτε με, αυτό θα είναι αρκετό», διαβεβαίωσε.

«Από τη στιγμή που τα επίπεδα των πριμ (αποδόσεων κρατικών ομολόγων) υπονομεύουν τη ροή των καναλιών μέσω των οποίων λειτουργεί η νομισματική πολιτική, έγκεινται στην αρμοδιότητά μας», επισήμανε ο κ. Ντράγκι.

Με ιδιαίτερα ικανοποίηση υποδέχθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι. «Βρίσκω αυτή τη δήλωση απολύτως θετική» ανέφερε και απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αγοράς κρατικού χρέους από Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημείωσε: «Δεν μπορώ να μπω στη θέση του ΕΤΧΣ ούτε της ΕΚΤ, των οποίων σέβομαι την ανεξαρτησία. Θέλω απλώς να πω εδώ ότι αυτή η διάσταση, η διάσταση της επέμβασης στις αγορές δεν θα πρέπει να παραμείνει στο κενό». «Δεν θα πρέπει να είναι μόνο μια φράση στα συμπεράσματα ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου» συνέχισε αναφερόμενος στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου και ζήτησε για άλλη μια φορά να εφαρμοστούν γρήγορα οι αποφάσεις της συνόδου: «Τώρα πρέπει να δράσουμε. Θα πρέπει να δράσουμε με ηρεμία καθώς δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη» σημείωσε, μιλώντας ωστόσο για μια «σοβαρή, ανησυχητική κρίση, για την οποία υπάρχουν λύσεις».

REUTERS
Δέσμευση ΕΚΤ για διάσωση της ευρωζώνης

Δέσμευση Ντράγκι για διάσωση της ευρωζώνης

Το βράδυ ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος διαβεβαίωσε πως η Μαδρίτη θα αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα