Σε εξέλιξη η σύσκεψη για τις περικοπές 11,5 δισ. ευρώ

Στην Αθήνα το απόγευμα ο Ζοζέ Μπαρόζο
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 14:42
UPD:18:55

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν λίγο μετά τις 14.00 ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, για την οριστικοποίηση των γενικών κατευθύνσεων των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν λίγο μετά τις 14.00 ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, για την οριστικοποίηση των γενικών κατευθύνσεων των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Οι βασικοί άξονες του πακέτου των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας Πόλ Τόμσεν, Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ. Στη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν επί τάπητος και η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το επόμενο διάστημα. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διευκρινίζουν ότι στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα τέθηκε εκ νέου, από την πλευρά της κυβέρνησης, το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ από την τρόικα ζητήθηκε η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικές παροχές και λειτουργικές δαπάνες, θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στο κλιμάκιο της τρόικας, κατά το αυριανό «ραντεβού» που θα έχει μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθως αναμένεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι περικοπές και το πακέτο να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψει η τρόικα για τον τελικό έλεγχο.

Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών αναμένεται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, βάζοντας «ψαλίδι» σε δαπάνες ύψους 5 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από συντάξεις, επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές.

Στις προτάσεις που βρίσκονται υπό εξέταση στο υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται η θέσπιση πλαφόν στο ύψος των συντάξεων στα επίπεδα μεταξύ 2.000- 2.200 ευρώ, όπως και περικοπές σε συντάξεις πάνω από ένα ορισμένο όριο. Οσον αφορά στα επιδόματα εξετάζεται η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγησή τους.

Σε δηλώσεις του πάντως μετά την χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Αντ. Σαμαρά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν «με δίκαιο τρόπο». «Όταν υπάρχει δικαιοσύνη τα μέτρα είναι πιο ήπια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Αθήνα σήμερα ο Ζοζέ Μπαρόζο

Στην Αθήνα καταφθάνει στο μεταξύ σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εν μέσω αλλεπάλληλων αρνητικών μηνυμάτων και πιέσεων από την Ευρώπη, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2009.

Στόχος της επίσκεψης, όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της Κομισιόν με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στις 17.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα εξεταστεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα συζητηθεί η υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο μεταξύ, με τίτλο «Ο Μπαρόζο επισκέπτεται την Ελλάδα για να αμβλύνει τις εντάσεις», η έγκυρη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos δημοσιεύει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες σχετικά με τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

«Ενώ οι δηλώσεις των Γερμανών ιθυνόντων ξανάριξαν λάδι στη φωτιά, ο πρόεδρος της Επιτροπής πραγματοποιεί μια κατ' εξαίρεση επίσκεψη στην Αθήνα, σε ένα πλαίσιο έντασης και ενώ στον ορίζοντα διαφαίνεται το σενάριο μια νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», υπογραμμίζεται στον υπότιτλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός περιμένει από την επίσκεψη αυτή ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης, σε μια στιγμή που έχει έλθει εκ νέου στην επιφάνεια η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη στους ΝΥΤ

Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε την Τρίτη στους «Νew York Times» ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτης, σύμφωνα με τις οποίες στο Ταμείο ήξεραν από την πρώτη στιγμή ότι το μνημόνιο ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί διότι δεν υπήρχε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ρουμελιώτη, «επειδή η Ελλάδα είναι στο ευρώ δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, κάτι που το ΔΝΤ σύστηνε σε άλλες χώρες στις οποίες είχε παρέμβει».

«Η κυνική ομολογία εκ μέρους του κ. Ρουμελιώτη επιβεβαιώνει πως τόσο η τρόικα όσο και τα μνημονιακά κόμματα γνώριζαν εξαρχής ότι το μνημόνιο θα αποτύχει, όπως το γνωρίζουν και τώρα» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Κατηγόρησε τόσο τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου όσο και τη σημερινή για «εξαπάτηση» του ελληνικού λαού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στήριξαν και στηρίζουν ένα οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα ισοπέδωσης της χώρας και εξαθλίωσης των ανθρώπων της» .

«Το μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα του χρέους, αλλά είναι το όχημα για τη διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος, τον ακρωτηριασμό του ασφαλιστικού συστήματος, την κατάργηση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο κ. Σκουρλέτης.

«Για κυβέρνηση των προθύμων» κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπογραμμίζοντας ότι «υπό τις εντολές της τρόικα, αποφασίζουν τη λήψη μέτρων που προκαλούν σοκ και ίλιγγο στο όνομα ενός προγράμματος το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, όπως ομολόγησε μόλις χθες ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ κ. Ρουμελιώτης».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης, καλεί τους τρείς πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να απαντήσουν « γιατί με επιμονή υλοποιούν ένα πρόγραμμα ενώ γνωρίζουν ότι είναι ανεφάρμοστο. Ποιόν υπηρετούν;»

Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και οι δηλώσεις του Υπεύθυνου Τομέα Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότη Μαριά, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διαλευκανθεί ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύθηκε η παράνομη επιβολή του Μνημονίου».

«Τα μνημόνια πέτυχαν και με το παραπάνω το στόχο της εγχώριας και ξένης πλουτοκρατίας, που ήταν και είναι το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων», σχολιάζει από την πλευρά του το ΚΚΕ και συμπληρώνει ότι τα περί «αποτυχίας» αποτελούν «προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού».

«Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σε συνέντευξή του στη New York Times, δήλωσε ότι το ΔΝΤ γνώριζε εξ αρχής, ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Γεγονός που όπως επισημαίνει, «επιβεβαίωσε αυτό ακριβώς που έλεγε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης την ημέρα της αποχώρησής του από την Κυβέρνηση Παπαδήμου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα