ΠΣΕ: Μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση στις εξαγωγές το Μάιο

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 17:38
UPD:17:38

Πτώση 1,3%, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, εμφάνισαν οι εξαγωγές -εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών- το Μάιο και διαμορφώθηκαν σε 1,37 δισ. ευρώ, έναντι 1,39 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, η μεγαλύτερη πτώση αποδίδεται στην περαιτέρω μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες μέλη τη ΕΕ, κατά 5,6% (έναντι υποχώρησης 4,9% των αρχικών εκτιμήσεων), γεγονός που αναδεικνύει τις πρόσθετες πιέσεις που ασκεί το φάσμα της ευρωπαϊκής ύφεσης στις ελληνικές εξαγωγές. Αντίθετα, οι εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες αυξήθηκαν κατά 7,3%.

Ο ΠΣΕ σημειώνει επίσης ότι για πρώτη φορά από το 2009 οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν υποχώρηση σε δύο συνεχόμενους μήνες.

«Η μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης στην ΕΕ, εξαιτίας της κρίσης απαιτούν ακόμη πιο δραστικά μέτρα και αποτελεσματικά συντονισμένες προσπάθειες, από πλευράς της Επίσημης Πολιτείας, αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για να ανακοπεί η πτωτική πορεία των εξαγωγών, να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των εταίρων και να αναδειχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Χριστίνα Σακελλαρίδη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα