Κρίσιμη σύσκεψη για τα μέτρα

Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012 08:53
UPD:30/07/2012 07:19

Στη νέα σύσκεψη που θα έχει απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, θα οριστικοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, για την επόμενη διετία.

Οι τελικές προτάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων αναμένεται να συζητηθούν πρώτα σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, το πρωί, για να ακολουθήσει η σύσκεψη στο Μαξίμου στις 6 μ.μ..

Πηγή προσκείμενη στις διαβουλεύσεις δήλωσε σήμερα στο Reuters πως οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει στην πλειοψηφία των μέτρων λιτότητας και, πλέον, απομένει το θέμα των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς για να βρεθούν τα τελευταία 1,5 δισ. ευρώ.

«Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν διαφωνούν σε τίποτα, απλά συζητούν εναλλακτικές προτάσεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή τα εισοδήματα στον δημόσιο τομέα», δήλωσε η ίδια πηγή στο πρακτορείο.

«Χρειαζόμαστε μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί διαπίστωσαν ότι «υπάρχει καταρχήν συμφωνία για το πακέτο». Όπως έγραψε η «Ν», οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν σε μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ, από τα 11,5 δισ. του προγράμματος. «Αγκάθι» παραμένει ο χειρισμός του ζητήματος των κοινωνικών παροχών και προνοιακών επιδομάτων, καθώς και των συντάξεων.

Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης παρέλαβαν τις προτάσεις που επεξεργάσθηκε το-υπό τον κ.Γιάννη Στουρνάρα-οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να τις επεξεργαστούν με τους συνεργάτες τους και να αχθούν σε οριστικές αποφάσεις στη νέα συνάντηση της Δευτέρας.

Αποτυπώνοντας το κλίμα της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, αρκέσθηκε να δηλώσει την Πέμπτη: «Έγινε μια εποικοδομητική συνάντηση. Όλοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Όλοι αναζητούν σε αυτήν τη διαπραγμάτευση εναλλακτικές επιλογές, για να γίνει αυτό με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση».

«Θα μείνουμε όσο χρειαστεί»

Την ίδια ώρα, πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν πως η τρόικα θα παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειασθεί μέχρι να διαμορφωθεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για την επόμενη διετία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αλλαγή αυτή στον προγραμματισμό και τη στάση της τρόικας διαμηνύθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν σε δείπνο εργασίας που είχαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικων τονίζουν ότι το κλίμα στη συνάντση ήταν εξαιρετικά καλό και σηματοδοτεί μια αλλαγή στην μέχρι τώρα συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας. Χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν δήλωσε στον κ. Στουρνάρα ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειασθεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο».

Το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας ήταν να αναχωρήσει στο τέλος Ιουλίου και να επιστρέψει τέλος Αυγούστου για να διαπιστώσει την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, χρονοδιάγραμμα που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.

Αύριο Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την οριστικοποίηση των μέτρων που εκκρεμούν για τη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα τεθεί υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που θα συναντηθούν το απόγευμα.

Γ. Στουρνάρας: Ο δρόμος θα είναι μακρύς

Ο δρόμος θα είναι μακρύς και απαιτείται υπομονή και επιμονή, προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναφορικά με τις προϋποθέσεις προκειμένου η έκθεση της τρόικας να είναι θετική.

«Η επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού και τα αξιόπιστα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, βελτίωση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, απεμπλοκή της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επενδύσεων, μπορούν να συναρθρώσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και ανάπτυξη, επαναφέροντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης», δήλωσε στην κυριακάτικη «Καθημερινή».

Φ. Κουβέλης: Θα πετύχουμε παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής

Τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση θα πετύχει παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής εκφάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

«Η επαναδιαπραγμάτευση είναι μέσα στην προγραμματική συμφωνία, που θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», δηλώνει ο κ. Κουβέλης, εκτιμώντας ότι «και παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πετύχουμε και άλλα που θα χαλαρώσουν την πίεση πάνω στη χώρα».

«Ούτε τους καλούς μαθητές θα κάνουμε απέναντι στους εταίρους μας, ούτε όμως κι εκείνους που μόνον απαιτούν και δεν συμβάλλουν με τη στάση τους στην προώθηση μιας λύσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. εκτιμά επίσης πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας θα απομακρυνθεί μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία και η Ελλάδα αρχίσει να ανεβαίνει «το πρώτο σκαλοπάτι στη σκάλα της ανάπτυξης» και συμπληρώνει πως «Δεν έχουν νόημα τα μεγάλα λόγια, ούτε οι φόβοι, που μεγεθύνουν υπαρκτούς κινδύνους και καταλήγουν σε κινδυνολογία», υποστηρίζει στη συνέντευξή του.

Δεν αποκλείει, δε, το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα στη συνεργασία των κυβερνητικών εταίρων, αλλά, όπως λέει, «αυτά δεν έλειψαν και στις δήθεν πανίσχυρες μονοκομματικές κυβερνήσεις».

Σχετικά με την πιθανότητα μιας κοινωνικής έκρηξης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημειώνει: «Αν η Ευρώπη, ως σύνολο, δεν δώσει πειστικές απαντήσεις στην πολύπλευρη κρίση που βιώνει, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και οι χώρες του Νότου και προφανώς η Ελλάδα έχουν υψηλό βαθμό κινδύνου. Λέω κινδύνου, γιατί σε αντίθεση με άλλους, που νομίζουν ότι από μία κοινωνική έκρηξη θα έρθει πιο κοντά ένα φωτεινό μέλλον, εγώ πιστεύω ότι η κοινωνική αναταραχή εξυπηρετεί ευθέως τις πιο συντηρητικές και σκοταδιστικές δυνάμεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα μέτρα λεηλασίας

«Βαδίζοντας στο μνημονιακό δρόμο των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα λεηλασίας των εισοδημάτων και ισοπέδωσης του κοινωνικού κράτους» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του εν όψει της αναμενόμενης οριστικοποίησης των μέτρων βάσει των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Με δεδομένες τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πολιτικός σχηματισμός σημειώνει πως «η μείωση μισθών και συντάξεων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, οι απολύσεις, η κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, εξαθλιώνουν τους πολίτες και καταστρέφουν τις δυνατότητες της χώρας για ανάπτυξη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται για πολλοστή φορά σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας πως «τα τρία κόμματα που προεκλογικά αναμασούσαν τα περί αναδιαπραγμάτευσης, τώρα με θράσος μιλάνε για κοινωνική δικαιοσύνη στις περικοπές που σχεδιάζουν. Δεν υπάρχει καμία δικαιοσύνη σε μια πολιτική που αφαιμάζει οικονομικά τους ασθενέστερους, που ξεπουλά το δημόσιο πλούτο της χώρας, που κλείνει σχολεία και νοσοκομεία. Υπάρχει μόνο η δογματική εμμονή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που καταστρέφει την Ελλάδα και αποδομεί την Ευρώπη».

Καταλήγοντας επαναλαμβάνει πως «ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι αυτός της ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη και η χάραξη μιας νέας στρατηγικής, βασισμένη στους άξονες της ανάπτυξης, της προστασίας των ασθενέστερων, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της στήριξης της εργασίας, της αναδιανομής του πλούτου».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η Ελλάδα οδηγείται εκτός ευρώ

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «αφού υπέστειλε άρον άρον τη σημαία της διαπραγμάτευσης, τώρα πια, υποταγμένη πλήρως στις απαιτήσεις της τρόικας, παρουσιάζεται έτοιμη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως όλοι πια γνωρίζουν αλλά οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία».

«Η κυβέρνηση των προθύμων είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό διότι, αποδεχόμενη πλήρως ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει, χωρίς να το επισημαίνει στους απαιτητικούς πιστωτές μας, τους προσφέρει μια πρώτης τάξεως προσχηματική δικαιολογία για να θυσιάσουν την Ελλάδα οδηγώντας την εκτός ευρώ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα