Εν αναμονή της Nokia οι ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2002 10:36
UPD:10:43

ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ της φινλανδικής Nokia για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η κορυφαία εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο ενδεχομένως να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της. Οι αρχικές εκτιμήσεις της φινλανδικής εταιρείας έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων στο δεύτερο τρίμηνο μεταξύ 2% και 7%. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται στις 12 μ. (ώρα Ελλάδος).

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης των προβλέψεών της ασκεί πιέσεις στη μετοχική της τιμή, η οποία υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,08%. Αρνητικό αντίκτυπο είχε επίσης χθεσινή έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Merrill Lynch, σύμφωνα με την οποία το μερίδιο της Nokia-που είναι περίπου 35%- θα μειωθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τις εταιρείες Samsung, Siemens και Motorola αλλά και των ενδείξεων για προβλήματα στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Παράλληλα, τόσο η Merrill Lynch όσο και J.P. Morgan αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την πορεία πωλήσεων και προϊόντων στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/11/223282.htm .

Η μεγάλη υποχώρηση της μετοχής της Νokia οδηγεί σε πτώση 0,21% τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται στις 3.163,56 μονάδες. Απώλειες καταγράφει και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στις 4.913,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,29%. Αντιθέτως, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,19% και έχει φθάσει τις 4.032 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,08%, στις 4.585 μονάδες.

Εκτός από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, πιέσεις δέχονται επίσης οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 33 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 23,66 δολάρια ανά βαρέλι. Η μετοχή της Shell σημειώνει πτώση κατά 0,88%.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται ο χρηματοοικονομικός κλάδος και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Η μετοχή της Fiat ενισχύεται κατά 3,08% στον απόηχο της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/11/223305.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα