Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«Σκωτσέζικο ντους» από τη Nokia
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2002 18:59
UPD:19:01

ANOΔΟ σημείωσαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να αγνοούν την προειδοποίηση της Nokia σχετικά με τις πωλήσεις της στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ αντιθέτως εστίασαν την προσοχή τους στις αισιόδοξες εκτιμήσεις της φινλανδικής εταιρείας σχετικά με την κερδοφορία της.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.934,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,13%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.109,37 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,10% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών στις 3.211,8 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,32%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,86% και έχει φθάσει τις 4.674 μονάδες.

Η φινλανδική εταιρεία επικαλούμενη τη μειωμένη ζήτηση για συσκευές κινητής τηλεφωνίας και δίκτυα ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις της αναμένεται να σημειώσουν πτώση μεταξύ 2%-6% σε ετήσια βάση, ενώ οι παλαιότερες εκτιμήσεις της έκαναν λόγο για αύξηση μεταξύ 2% και 7%. Διατήρησε, ωστόσο, αμετάβλητη την πρόβλεψη της σε ό,τι αφορά τα κέρδη της, ενώ προέβλεψε ότι θα αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά στο 38%.

Λίγη ώρα μετά την παραπάνω ανακοίνωση, η μετοχική της τιμή έφθασε να υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 4%. Στη συνέχεια, ωστόσο, κατάφερε να περιορίσει τις αρχικές της απώλειες και να κλείσει τελικά με αξιόλογα κέρδη της τάξεως του 5,18%. Σημαντική άνοδο σημείωσαν επίσης οι μετοχές των εταιρειών Philips (4,41%) και Alcatel (2,39%).

Αντιθέτως, μεγάλη πτώση (4,6%) σημείωσε η μετοχή της Ericsson μετά τον προβληματισμό που προκάλεσε η ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις της Nokia Networks στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να μειωθούν κατά 20%-25%. Οι αρχικές εκτιμήσεις της φινλανδικής εταιρείας έκαναν λόγο για μείωση της τάξεως του 5%-10% σε ετήσια βάση. Η αναθεώρηση αυτή προκάλεσε έντονες ανησυχίες για τις προοπτικές της εν λόγω αγοράς, στην οποία η σουηδική εταιρεία βασίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε η μετοχή της γαλλικής Carrefour SA στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της κορυφαίας, παγκοσμίως, αλυσίδας λιανικής Wal-Mart Stores ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεών της επιταχύνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η μετοχική της τιμή της Carrefour ενισχύθηκε κατά 3,76%.

Αξιόλογη άνοδο (2,62%) σημείωσε και η μετοχική τιμή της πετρελαϊκής TotalFinaElf. Σύμφωνα με δημοσίευμα των ''Financial Times'' η γαλλική εταιρεία εξετάζει προκαταρκτικές προσφορές για τη μονάδα της χρωμάτων SigmaKalon, από την πώληση της οποίας προσβλέπει να εισπράξει ποσό άνω των 1,5 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, πτώση (1,59%) σημείωσε και σήμερα η μετοχή της Abbey International. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία προέβη χθες στην εκτίμηση ότι τα προ φόρων κέρδη της στην τρέχουσα χρήση θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς και έναντι της περυσινής χρονιάς. Η Lehman Brothers αναθεώρησε προς τα κάτω την τιμή-στόχο της βρετανικής μετοχής κατά 25%.

Σημαντική άνοδο (6,18%) σημείωσε τέλος η μετοχή της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat SA γεγονός που συνδέθηκε με την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/11/223305.htm εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία και τη Γερμανία αυξήθηκε τον Απρίλιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/11/223444.htm , ενώ αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού στη Γαλλία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/11/223463.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα