Κρίσιμο τεστ συνοχής

Νέα συνάντηση των τριών αρχηγών
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 12:06
UPD:17:51

Νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17.00 σε αναζήτηση κοινής γραμμής πλεύσης, μετά τις διαφοροποιήσεις που διαφάνηκαν χθες μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Ιπποκράτους όσον αφορά τη στρατηγική υλοποίησης της δημοσιονομικής προσαρμογής των επόμενων ετών.

Νέα συνάντηση έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί (στις 17.00), σε αναζήτηση κοινής γραμμής πλεύσης, μετά τις διαφοροποιήσεις που διαφάνηκαν χθες μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Ιπποκράτους όσον αφορά τη στρατηγική υλοποίησης της δημοσιονομικής προσαρμογής των επόμενων ετών.

Το πακέτο των περικοπών 11,5 δισ. μπαίνει για μία ακόμη φορά στο τραπέζι των συνομιλιών της τριμερούς κυβέρνησης, με το ΠΑΣΟΚ να επιμένει στην πρόταση τα μέτρα να εφαρμοστούν σε δύο δόσεις και σε βάθος τετραετίας και το Μαξίμου να απαντά ότι η τρόικα δεν συζητά σπάσιμό τους.

Το βράδυ κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν πως οι περικοπές 11,5 δισ. έχουν νόημα μόνο αν εφαρμοστούν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ήδη, όμως, όπως προσθέτουν, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%).

Η άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής, όπως τονίζεται, πριν καν επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση και υπευθυνότητα προεκλογικά, όταν άλλοι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα, αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων και κυρίως για επαναδιαπραγμάτευση. Επίσης, σημειώνουν ότι είναι εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα -κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την κυβέρνηση.

Η άτυπη ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. «Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της» δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Reuters: Πιθανή έκδοση επιπλέον εντόκων για να καλυφθούν οι ανάγκες

Εν τω μεταξύ, όσο η αξιολόγηση της τρόικας καθυστερεί και μετά από την παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν μηδενιστεί, το Reuters μεταδίδει σήμερα -επικαλούμενο αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ- ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων που θα αντλήσει από την έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ) τον Αύγουστο.

«Μία από τις εναλλακτικές προτάσεις που αξιολογούνται για την κάλυψη των αναγκών μας είναι η αύξηση των ποσών από την έκδοση των ΕΓΔ. Δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση... συζητούμε το θέμα με τους εταίρους μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πέρα από τις τρέχουσες ανάγκες, η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου και διακρατείται από την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Χθες, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν μηδενιστεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ελπίδες στρέφονται στην πληρωμή των δόσεων του φόρου των εκκαθαριστικών, αλλά και στη συμφωνία με την τρόικα, που θα φέρει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Κακοπαιγμένη παράσταση

«Το απόγευμα στο Μαξίμου θα παρακολουθήσουμε μία ακόμη παράσταση για τρεις ρόλους. Ο "κοινωνιστής" κ. Κουβέλης μαζί με τον "ανένδοτο" κ. Βενιζέλο, θα συναντήσουν τον ευρισκόμενο σε πλήρη διάσταση με προεκλογικές δεσμεύσεις και μετεκλογικά βάρη κ. Σαμαρά. Το έργο θα ήταν κωμωδία, εάν δεν εξελισσόταν στην πλάτη του δράματος ενός ολόκληρου λαού».

Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης, εν όψει της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών και κάλεσε «τη συγκυβέρνηση των προθύμων να αφήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και το πινγκ-πονγκ μετακύλισης ευθυνών και να απαντήσει με σαφήνεια: προχωρά στην καταιγίδα εισπράξεων και περικοπών σύμφωνα με τις υποδείξεις της τρόικα ή έχει να προτείνει κάτι άλλο;» «Η κακοπαιγμένη παράσταση να σταματήσει σήμερα το απόγευμα. Ούτε εισιτήρια κόβει, ούτε τους Έλληνες πείθει» κατέληξε.

Χρυσή Αυγή: Απόλυτη υποταγή της συγκυβέρνησης στον ξένο παράγοντα

Για υποταγή στην τρόικα κατηγόρησε η Χρυσή Αυγή τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σε δύο πράγματα συμφωνούν οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης: στην απόλυτη υποταγή στον ξένο παράγοντα και στην αδυναμία χάραξης ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής», σημείωσε η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «τα αντιλαϊκά μέτρα εντείνονται» την ώρα που ο εθνικός μας πλούτος «παραμένει ανεκμετάλλευτος».

ΚΚΕ: Ο λαός να ξεμπερδέψει με τους εκβιασμούς

«Η λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση εντός της ΕΕ, όποιος κι αν την κάνει, με όποιον τρόπο κι αν την κάνει, ένα αποτέλεσμα θα έχει για το λαό: Εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και νέα μνημόνια» σχολίασε το ΚΚΕ. «Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός να ξεμπερδέψει με τα διλήμματα και τους εκβιασμούς που καλλιεργούν τα κόμματα της ΕΕ» προσθέτει στη σχετική του ανακοίνωση, εν όψει της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα