Ξεκίνησε επισήμως σήμερα η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, μετά από τη χθεσινή κατ' αρχήν συμφωνία των πολιτικών αρχηγών επί των περικοπών.
Οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα έχουν νέα σύσκεψη την Παρασκευή με αντικείμενο τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε στις 14.00 με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, ενώ όπως έγινε γνωστό θα έχει και νέα συνάντηση μαζί τους την Κυριακή.
Η σημερινή συνάντηση διήρκησε περισσότερο από δυόμιση ώρες και επικεντρώθηκε στα ειδικά μισθολόγια και στη ρύθμιση για τις 10 δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα. Από την πλευρά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς επιβεβαίωσε ότι η τρόικα θα παραμείνει λίγες μέρες ακόμη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συγκάλεσε σύσκεψη με τον οικονομικό επιτελείο για το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.
Την Τετάρτη, ο κ. Στουρνάρας γνωστοποίησε ότι τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, «πρόκειται για ένα πολύ βαρύ φορτίο». Από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι «η κυβέρνηση, αυτή την κρίσιμη στιγμή, προσπαθεί να εξειδικεύσει μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ποσοτικοποιηθεί και κοστολογηθεί από τον περασμένο Ιούνιο». Σημείωσε ακόμη ότι ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι το βάρος αυτό να κατανεμηθεί όσο πιο δίκαια γίνεται».
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε ξεχωριστή αναφορά στα ειδικά μισθολόγια, για τα οποία υπενθύμισε ότι με βάση το πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης θα έπρεπε να θεσπιστεί μείωση κατά μέσον όρο στο 10%. Πρόσθεσε, όμως, ότι από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της να διαπραγματευτεί τις μειώσεις αυτές με δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, όπως η περικοπή από 10% έως 20% σε 20 κωδικούς του προϋπολογισμού, που αφορούν σε ελαστικές δαπάνες, όπως μισθώματα, προμήθειες, επιχορηγήσεις.
Σχετικά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως όσο πιο συνεπείς είμαστε απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, τόσο περισσότερους βαθμούς ελευθερίας θα απολαμβάνουμε για να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική. Η κυβέρνηση, τόνισε, πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα αναπτυξιακά μέτρα, προκειμένου η χώρα μας να αξιοποιήσει τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, που υποδηλώνουν αλλαγή της κυρίαρχης τάσης στο σκέλος της αντιμετώπισης των προβλημάτων της ευρωζώνης για την υπέρβαση της κρίσης.
Αίσθηση πάντως προκαλεί εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προς τους δημόσιους φορείς η οποία ανοίγει «παράθυρο» λήψης νέων φορολογικών μέτρων εντός του Αυγούστου.
Ειδικότερα, με την εγκύκλιο καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες, κατά τον υπολογισμό των εσόδων του 2013 και των επομένων ετών, να λάβουν υπόψη τους τόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, καθώς και «όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπισθούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών», δηλαδή μέχρι τις 20 Αυγούστου. Η σχετική αναφορά προκαλεί ανησυχία για την επιβολή νέων μέτρων, λόγω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων που καταγράφεται μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2012, η οποία ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και λόγω της αστοχίας του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Το πακέτο των περικοπών 11,5 δισ. και οι χειρισμοί των τριών πολιτικών αρχηγών επί του θέματος προκαλούν για ακόμη μία φορά έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.
Νέους βαρείς χαρακτηρισμούς για τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2217869 . Μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η τριανδρία της δραχμής παίρνει την οριστική ευθύνη της διάλυσης της χώρας».
Καυτηρίασε μάλιστα τη στάση που τήρησαν τις τελευταίες ημέρες οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «η κακόγουστη, θεατρική, "φιλολαϊκή" παράσταση του τελείωσε άδοξα χθες βράδυ». «Μαζί», πρόσθεσε, «τελείωσαν και οι όποιες αυταπάτες, ψευδαισθήσεις ότι θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο και θα τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις».
Σύμφωνα με το κ. Τσίπρα, «τα νέα μέτρα που συνυπογράφουν αποτελούν την ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, βάζουν και τη σφραγίδα στο διαβατήριο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη».
Πυρά κατά της τριμερούς κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης, αναφέροντας πως «δυστυχώς η θεατρική παράσταση των προθύμων της συγκυβέρνησης συνεχίζεται».
«Δίπλα στον "κοινωνιστή" κ. Κουβέλη, τον "ανένδοτο" κ. Βενιζέλο και τον "άσχετο" με τις προεκλογικές του εξαγγελίες και τις μετεκλογικές του αποφάσεις κ. Σαμαρά, ήρθε να αναλάβει το δικό του ρόλο και ο κ. Στουρνάρας. "Αμήχανος" από το παιχνίδι εντυπώσεων των τριών αρχηγών, ο υπουργός Οικονομικών αντί της καθαρής απάντησης για τα μέτρα που συμφώνησαν να λάβουν, επιλέγει την υπεκφυγή και παραπέμπει στην τρόικα», τόνισε.
Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε πως «η αλήθεια είναι ότι όλοι τους πετούν ο ένας στα χέρια του άλλου την καυτή πατάτα των μέτρων, ενώ επί της ουσίας επιμένουν στην εφαρμογή ενός ανεφάρμοστου προγράμματος διευκολύνοντας έτσι το σχέδιο που θέλει την περιουσία μας, δημόσια και ιδιωτική, στα χέρια των δανειστών και την Ελλάδα εκτός ευρώ».
«Η κακόγουστη παράσταση της συγκυβέρνησης έληξε» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή, καταγγέλλοντας ότι «ξεκινά νέα αντιλαϊκή επίθεση με στόχο την οριστική κινεζοποίηση του ελληνικού λαού». «Ή θα αντισταθούμε ή θα απωλέσουμε οριστικά τα κοινωνικά κεκτημένα και την εθνική μας κυριαρχία», καταλήγει.
«Πίσω από το θέατρο που παίζουν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης, φαίνεται ολοκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμιά συνταγή, ούτε μαλακή ούτε σκληρή, που μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση», παρατήρησε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Επισήμανε ακόμη ότι «η αποδέσμευση από την ΕΕ και η μονομερής διαγραφή του χρέους είναι η μόνη εναλλακτική λύση» και πως «πρέπει να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για αυτό».