Γ. Προβόπουλος: Μονόδρομος η πώληση της ATEbank στην Πειραιώς

«Η Αγροτική Τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη»
Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 13:19
UPD:30/08/2012 14:48

Η λύση που επελέγη για την ATEbank ήταν η μόνη πραγματικά βιώσιμη, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, ενημερώνοντας τα μέλη της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πώληση της τράπεζας στην Πειραιώς.

Η λύση που επελέγη για την ATEbank ήταν η μόνη πραγματικά βιώσιμη, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, ενημερώνοντας τα μέλη της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πώληση της τράπεζας στην Πειραιώς.

«Η Αγροτική Τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη, στη βάση σειράς κριτηρίων, εποπτικών και επιχειρηματικών. Αλλωστε το βεβαρημένο παρελθόν της ακριβώς αυτό πιστοποιεί», είπε ο κ. Προβόπουλος.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, «η λύση που επελέγη αποτελούσε επομένως μονόδρομο και προξενεί την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον φορολογούμενο». «Αποτελεί τη μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Προβόπουλος, η ΤτΕ από την πλευρά της πίεζε να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση, όπως άλλωστε προβλεπόταν ρητά στο τελευταίο Μνημόνιο, και ανελήφθη τελικά δέσμευση για τη διενέργεια ειδικής μελέτης για την ΑΤΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκαν από την κυβέρνηση, την ΤτΕ και την τρόικα τέσσερα εναλλακτικά σενάρια. Το κλείσιμο και η εκκαθάριση της τράπεζας, η ανακεφαλαιοποίηση και ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας, η αναδιάρθρωση της τράπεζας υπό καθεστώς μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος, με στόχο την πώλησή της σε σύντομο χρονικό διάστημα και, τέλος, η μεταβίβαση των υγιών στοιχείων της τράπεζας προς άλλη τράπεζα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενημέρωση στην Βουλή για την ΑΤΕ

Ενημέρωση στην Βουλή για την ΑΤΕ.

«Είναι σαφές ότι το κλείσιμο της τράπεζας αποτελούσε μια ακραία κι ανεπιθύμητη λύση. Θα σήμαινε την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θα σήμαινε το κλείσιμο του δικτύου και άρα την αδυναμία εξυπηρέτησης των πελατών. Τέλος, το οικονομικό κόστος θα ήταν τεράστιο, καθώς θα απαιτείτο άμεσα ένα ποσό μεγαλύτερο των 20 δις ευρώ», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Σημείωσε επίσης πως η ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ δεν ήταν εφικτή, διότι σύμφωνα με το Μνημόνιο, η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα μπορούσε να γίνει με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επειδή η τράπεζα δεν είναι βιώσιμη.

«Έπρεπε λοιπόν να επιλεγεί μία εκ των δύο λύσεων που απέμεναν. Δηλαδή, είτε μεταφορά της υγιούς τράπεζας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον εκδηλωνόταν ενδιαφέρον, είτε η αναδιάρθρωση της τράπεζας υπό καθεστώς μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με στόχο την πώλησή του εντός σύντομου χρονικού διαστήματος» ανέφερε, προσθέτοντας πως η ειδική μελέτη που κατάρτισε η ΤτΕ σε συνεργασία με την Bain και συζητήθηκε εκτενώς με την τρόικα, κατέληξε ότι η επιλογή της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων είναι η καλύτερη.

Πρώτον, επειδή αποτελεί μόνιμη-βιώσιμη λύση σε σύγκριση με την ίδρυση μεταβατικής τράπεζας, όπου θα έπρεπε να εξευρεθεί σύντομα ιδιώτης αγοραστής, δεύτερον, δεν απαιτείται κατ’ ανάγκην δραστική μείωση του προσωπικού και του δικτύου, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση της μεταβατικής τράπεζας, τρίτον, επιταχύνει την προσαρμογή της εταιρικής κουλτούρας και αναβαθμίζει την αποτελεσματικότητα του μεταβιβαζόμενου υγιούς τμήματος, τέταρτον, ενέχει το μικρότερο τελικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη και την ενίσχυση της μελλοντικής κερδοφορίας λόγω συνεργειών, πέμπτον, συντρέχει μειωμένος κίνδυνος επιπρόσθετων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης στο μέλλον.

Τέλος, πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος, ενώ το χρηματοδοτικό κόστος εμφανίζεται, εκ πρώτης όψεως, να είναι το ίδιο και στις δύο λύσεις, στην πραγματικότητα το τελικό πραγματικό κόστος θα είναι χαμηλότερο στην περίπτωση της μεταβίβασης. «Διότι τις συνέργειες που θα επιτευχθούν θα τις καρπωθεί πρωτίστως ο κύριος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς. Που δεν είναι άλλος από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ.»

Ενστάσεις και επικρίσεις βουλευτών

Η ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής από το διοικητή της ΤτΕ και τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ.

Τόσο ο κ. Προβόπουλος όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ενστάσεις βουλευτών, που αφορούσαν τόσο στο τίμημα της μεταβίβασης, όσο και στην αναγκαιότητά της. Έκδηλη υπήρξε και η ανησυχία για το κενό χρηματοδότησης που ενδέχεται να προκύψει για τον αγροτικό τομέα, ύστερα από την παύση εργασιών της «Αγροτικής».

Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύθηκε να καταθέσει σύντομα ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα μη ενήμερα δάνεια, με τα οποία έχει υποθηκευθεί αγροτική γη. «Η αγροτική γη δεν θα πάει στον εκκαθαριστή. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μήπως και απελευθερώσουμε αγροτική γη, καθώς η ΑΤΕ έχει πάρει εγγυήσεις 25 φορές παραπάνω απ' τα δάνεια που έχει δώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στην Επιτροπή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε ότι «η πολιτική τις κυβέρνησης είναι μία πολιτική χαριστική για τις τράπεζες». «Ταυτόχρονα», σημείωσε, «απεμπολείται κάθε δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα, που στην ουσία καταδικάζει την πραγματική οικονομία σε υποχρηματοδότηση και ύφεση».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλωτός ανέφερε ότι «η εκποίηση τις Αγροτικής Τράπεζας συνιστά πλήγμα στην παραγωγική ανασυγκρότηση τις χώρας και επιδεινώνει την ύφεση στην ελληνική οικονομία». «Πώς είναι δυνατόν να εποπτεύετε και να πουλάτε ταυτόχρονα; Υπάρχει εποπτική αρχή που να βεβαιώνει πως κάτι δεν είναι βιώσιμο και να πηγαίνει μετά να το πουλάει;», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο Π. Λαφαζάνης.

«Συμφωνείτε ή όχι με την αναγκαιότητα ενός φορέα που θα ασκεί αγροτική πίστη; Όλα τα κόμματα στις εξαγγελίες τους έλεγαν να μείνει έξω η ΑΤΕ από τέτοιες διαδικασίες. Δεν είναι το ίδιο πράγμα η εμπορική με την αγροτική πίστη», σημείωσε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών ο Β. Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ).

«Δεν νομίζω πως καίγεται η Ελλάδα όταν μεταβιβάζεται η Αγροτική στην Πειραιώς. 10 δισ. έχει στοιχίσει η Αγροτική στον φορολογούμενο. Από τα 100 δάνεια σε συνεταιρισμούς, τα 80 δεν εξυπηρετούνται. Είναι σωστή ανάπτυξη αυτή;» αντέτεινε ο κ. Στουρνάρας.

«Με 90 εκατ. ευρώ αγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς την ΑΤΕ, όταν τα κέρδη απ' τις συνέργειες είναι 110 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο Κώστας Μαρκόπουλος, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Η πώληση της «Αγροτικής» αποτελεί την πρώτη καταστρατήγηση της προγραμματικής συμφωνίας» κατήγγειλε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης από τη Δημοκρατική Αριστερά. «Αυτά να τα πείτε στον k. Κουβέλη - όχι εδώ!» παρενέβη ο Π. Λαφαζάνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «μετατρέπει την Ελλάδα σε μπανανία» και ότι στέλνε «χιλιάδες ανθρώπους τους στέλνετε στο δουλεμπόριο».

«Η μεταβίβαση αυτή επελέγη γιατί σώζονται όλοι οι εργαζόμενοι» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας. «Είναι πραγματικά τυχεροί οι εργαζόμενοι της Αγροτικής, γιατί, αν ακολουθούσαμε το σενάριο της μεταβατικής τράπεζας, θα είχε μειωθεί ο αριθμός τους. Δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων της «Αγροτικής» μετά την μεταβίβαση…»., πρόσθεσε.

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος ρώτησε τι θα γίνει με τα δάνεια των κομμάτων, εισπράττοντας την απάντηση πως αυτά συγκαταλέγονται στα εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε ερώτησή του παράλληλα «αν υπάρχει μέλος του ΔΣ της παλιάς «Αγροτικής», που μετέφερε 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό» εισέπραξε την απάντηση του κου Προβόπουλου, ότι η ΤτΕ έχει ήδη διεξάγει έρευνα και έχει μεταβιβάσει τα ευρήματά της στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από το ΚΚΕ, κατηγόρησε τέλος τους κ.κ. Προβόπουλο και Στουρνάρα ότι «δώρισαν την ΑΤΕ στον Σάλλα».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Παραπλάνηση του λαού

Σχολιάζοντας την πώληση της ΑΤΕ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος δήλωσε ότι στην Επιτροπή Οικονομικών «ο κ. Στουρνάρας είπε, "σώζουμε την τράπεζα αλλά καταστρέφουμε τους μετόχους", για την "κακιά" τράπεζα δεν μπορεί τίποτε να μας πει ακόμη, γιατί προφανώς η κυβέρνηση δεν έχει θέση για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους συνεταιρισμούς που χρωστούν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν και έχουν υποθηκευμένη την περιουσία τους».

«Μα για αυτά περιμέναμε να ακούσουμε για τι άλλο; Συγχαίρουμε τον κ. Σαμαρά για την τελευταία του παραπλάνηση προ των εκλογών, ότι τάχα θα επαναχρηματοδοτήσει μια κρατική Αγροτική Τράπεζα για την αγροτική ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

ΚΚΕ: Οδυνηρές οι συνέπειες για τους εργαζομένους

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και η κυβέρνηση καταφεύγουν σε τεχνάσματα προκειμένου να δικαιολογήσουν και να κρύψουν τις πραγματικές συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση – εκχώρηση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς», παρατήρησε από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοινωση αναφέρεται πως «η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ είναι ένας ακόμα κρίκος της πολιτικής που προωθεί τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος».

«Σε αντίθεση με όσα λέει η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κεφαλαίου οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και την αγροτιά που έχει υποθηκευμένη τη γη της θα είναι οδυνηρές», συμπληρώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πορεία εργαζομένων

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι της Αγροτικής συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕbank στην Πανεπιστημίου και έκαναν πορεία προς τη Βουλή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα