Δεν αποκλείει η Μαδρίτη αίτημα για ενεργοποίηση EFSF - ESM

Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 15:48
UPD:21:36

Ανοιχτό άφησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι το ενδεχόμενο η Μαδρίτη να ζητήσει την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης (EFSF - ESM) προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού της. Όπως είπε όμως, θέλει να περιμένει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τα μη συμβατικά μέτρα που προανήγγειλε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να αποφασίσει στη συνέχεια αν η Ισπανία θα απευθυνθεί στο ευρωπαϊκό Ταμείο στήριξης. «Θέλω να ξέρω τι είναι αυτά τα μέτρα, τι σημαίνουν, αν είναι τα κατάλληλα και ανάλογα με τις συνθήκες, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, όμως ακόμη δεν έχω πάρει κάποια απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ραχόι. Πρόσθεσε πάντως πως είναι έτοιμος να κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τη χώρα του.

Ο Μάριο Ντράγκι χθες έκανε γνωστό πως μια νέα παρέμβαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα χρησιμοποιήσουν πρώτα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (ESM). «Οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να ενεργοποιήσουν τους EFSF και ESM στην αγορά ομολόγων όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές και κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Οι σημερινές αναφορές του Ισπανού Πρωθυπουργού συνιστούν μια μετατόπιση της κυβέρνησης έναντι του ενδεχομένου να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια. Ωστόσο, η αντίστασή της άρχισε να κάμπτεται μετά την πρόσφατη νέα άνοδο του κόστους δανεισμού του ισπανικού Δημοσίου.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος υπό το Ραχόι το προηγούμενο διάστημα επέμενε πως δεν επρόκειτο να ζητήσει από το ευρωπαϊκό Ταμείο να βοηθήσει τη χώρα αγοράζοντας ισπανικά ομολόγα, διότι θα πρόκειται για παροχή ευρωπαϊκής στήριξης, που θα συνοδεύεται από όρους.

Σε κάθε περίπτωση ο Ισπανός Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις το 2013, τόνισε όμως πως θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάταξη των δημοσιονομικών της Ισπανίας.

Η Ισπανία σχεδιάζει να εξοικονομήσει 102 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2014, ένα ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το σχέδιο λιτότητας των 65 δισεκατομμυρίων που ήδη ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από την κυβέρνηση κι είχε υποσχεθεί η Μαδρίτη στους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ.

Οι εξοικονομήσεις αυτές προβλέπουν κυρίως έσοδα που υπολογίζονται σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από την 1η Σεπτεμβρίου, περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και στους περιφερειακούς προϋπολογισμούς αλλά και στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Μαριάνο Ραχόι σε επιστολή του προς τοον πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ζητεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) «το συντομότερο δυνατό», προκειμένου να ληφθούν μέτρα «που θα εγγυώνται ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο». Σημειώνει ακόμη πως οποιαδήποτε ενέργεια στις αγορές ομολόγων με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού πρέπει να είναι «βαθιά και ισχυρή» γιατί οι μέχρι τώρα προσπάθειες, όπως αναφέρει, απέτυχαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα