ΑΠΩΛΕΙΕΣ εξακολουθούν να καταγράφουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν υποχωρήσει εκ νέου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, της υψηλής τεχνολογίας και των πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ μικρή άνοδο σημειώνει ο κλάδος των ασφαλειών.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.869,4 μονάδες μειωμένος κατά 1,33%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.028,33 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,97% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.551,85 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,18%. Ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1,96% και βρίσκεται στις 3.144,04 μονάδες.
Σημαντικές απώλειες (5,39%) καταγράφει ο τίτλος της Νοkia. Την Τρίτη, η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αναθεώρησε προς τα κάτω –για δεύτερη φορά από την αρχή του έτους- τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις δευτέρου τριμήνου, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά τα κέρδη της http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/12/223672.htm .
Η Μοrgan Stanley υποβάθμισε την τιμή-στόχο της φινλανδικής μετοχής στα 12 ευρώ από 15 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.
Μεγαλύτερη πτώση (7,07%) σημειώνει η μετοχή της σουηδικής Ericsson διευρύνοντας τις χθεσινές της απώλειες. Ανησυχίες προκάλεσε η εκτίμηση της Nokia Networks ότι οι πωλήσεις της στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να μειωθούν κατά 20%-25%. Οι αρχικές εκτιμήσεις της φινλανδικής εταιρείας έκαναν λόγο για μείωση της τάξεως του 5%-10% σε ετήσια βάση. Η αναθεώρηση αυτή προκάλεσε έντονο προβληματισμό για τις προοπτικές της εν λόγω αγοράς, στην οποία η Ericsson βασίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται σήμερα και ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, ο πρωταγωνιστής των χθεσινών συνεδριάσεων. Οι μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών STMicroelectronics και ARM Holdings καταγράφουν υποχωρούν κατά 4,17% και 4,31% αντιστοίχως. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η μετοχή της ARM ενδέχεται να «εξοστρακισθεί» από το δείκτη FTSE 100 του βρετανικού χρηματιστηρίου στην επόμενη αναδιάρθρωσή του. Μικρότερη πτώση (1,50%) σημειώνει η μετοχή της ομοειδούς γερμανικής εταιρείας Infineon Technologies.
Απώλειες καταγράφει και η μετοχή της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στην τρέχουσα χρήση επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, και τη χαμηλότερη του αναμενόμενου ζήτηση για το σκεύασμα "Meridia". Η μετοχική τιμή της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,87%.
Σε χαμηλότερα επίπεδα διαπραγματεύονται και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου υποχωρεί κατά 18 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 23,73 δολάρια ανά βαρέλι.
Η πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» αποδίδεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA), η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης, παγκοσμίως, για πετρέλαιο στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ανακάμψει ακόμη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/12/223646.htm .
Η μετοχή της BP υποχωρεί κατά 1,43%. Ανάλογη πτώση σημειώνουν και οι μετοχές των εταιρειών Royal Dutch και TotalFinaElf.
Στον αντίποδα, άνοδο -έστω και οριακή- σημειώνει η μετοχή του ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου Generali. H Merrill Lynch αναβάθμισε σήμερα την επενδυτική της πρόταση για την ιταλική μετοχή σε «αγορά», ενώ μέχρι τώρα πρότεινε στους πελάτες της την τήρηση ουδέτερης στάσης.
Τέλος, απώλειες (2,49%) καταγράφει η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου Vivendi Universal. H Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα κάτω στα 41 ευρώ την τιμή-στόχο της εν λόγω μετοχής από 49 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Διατήρησε, ωστόσο, αμετάβλητη την επενδυτική της πρόταση για την εν λόγω μετοχή σε «αγορά».