«Πολύ μεγάλη πρόοδο» διαπίστωσε η τρόικα

Τέλη Αυγούστου η εξειδίκευση των μέτρων
Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 13:58
UPD:21:54

Ικανοποιημένοι εξήλθαν του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα. «Εχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος» δήλωσαν σχετικά με την οριστικοποίηση του πακέτου των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ.

Οι σημερινές συνομιλίες έγραψαν τον επίλογο του πρώτου κύκλου διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, που αναχωρούν από την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν τα μέτρα θα έχουν εξειδικευτεί, προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους, που θα κρίνει εν πολλοίς την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς τη χώρα.

Οπως αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, οι εμπειρογνώμονες των πιστωτών ολοκλήρωσαν σήμερα έναν πρώτο κύκλο συνομιλιών με τους Έλληνες αξιωματούχους για την οικονομική πολιτική που απαιτείται με στόχο την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, την εξασφάλιση μιας σταθερής δημοσιονομικής θέσης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο δημοσιονομικό σύστημα σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που υποστηρίζεται από τα προαναφερθέντα τρία ιδρύματα.

Οι συνομιλίες για την εφαρμογή του προγράμματος ήταν παραγωγικές, συνεχίζει το κοινό ανακοινωθέν, και υπήρξε μια συνολική συμφωνία για την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών προσπαθειών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα το έργο τους τον Αύγουστο και τον προσεχή μήνα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μείωση των κύριων συντάξεων από ένα ποσό και πάνω, περικοπή στο εφάπαξ, επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, πλαφόν στις συντάξεις, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Συζήτηση για τα μέτρα αναμένεται να γίνει και σε επίπεδο πολιτικών αργηγών κατά τις συσκέψεις που θα έχει τη Δευτέρα (στις 16.00) και την Τρίτη (στις 18.00) ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερή πορεία στις ράγες της αποτυχημένης πολιτικής

«Το έργο της κυβερνητικής τριανδρίας που περιλαμβάνει μέτρα πέραν των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και μεταφράζεται σε μείωση μισθών, συντάξεων και διάλυσης όλων των κοινωνικών υποδομών, αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο που γράφεται σε βάρος της κοινωνίας», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ανακακοίνωση τονίζεται ότι «η σταθερή πορεία της κυβέρνησης στις ράγες της αποτυχημένης πολιτικής του μνημονίου βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ύφεση, διαλύει την οικονομία και φέρνει ακόμα πιο κοντά την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη».

Ανεξ. Ελληνες: «Όνειρο αυγουστιάτικης νύχτας» τα ισοδύναμα

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χ.Ζώης επισημαίνει ότι τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα που διαφήμιζε «η κυβέρνηση των προθύμων εταίρων για εσωτερική κατανάλωση», αποδεικνύονται «όνειρο αυγουστιάτικης νύχτας».

«Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, η τρόικα εξωτερικού δίνει παραγγελίες στο οικονομικό επιτελείο οι οποίες γίνονται αποδεκτές ασμένως και αδιαμαρτύρητα.

Όσον δεν υπάρχει αντίδραση από την κυβέρνηση των προθύμων εταίρων τόσο μεγαλώνουν οι ορέξεις των δανειστών», παρατήρησε ο κ. Ζώης, με τους πολίτες να οδηγούνται στην εξαθλίωση και η χώρα εκτός ευρώ..

ΚΚΕ: Σπρώχνουν το λαό πιο βαθιά στην εξαθλίωση

«Συγκυβέρνηση και ΕΕ στήνουν μαζί το νέο σφαγείο για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, Υγεία», σημειώνει ο Παναγιώτης Μεντρέκας εκ μέρους του ΚΚΕ .

«Σπρώχνουν πιο βαθιά το λαό στην εξαθλίωση και δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν απέναντί τους δεν βρουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αποφασισμένους να βάλουν τέλος στις θυσίες για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, το ευρώ και την ΕΕ», συμπληρώνει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα