Στασιμότητα και κακή ψυχολογία

Ανησυχία για τα εταιρικά κέρδη
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2002 00:01
UPD:06:36

ΑΡΝΗΤΙΚΟ παρέμεινε το κλίμα στη Wall Street και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών δεν έχει παρουσιάσει καμία αλλαγή. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει στάσιμη κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, εν απουσία ουσιαστικών κατευθύνσεων.

Οι ενθαρρυντικές προβλέψεις από τον κολοσσό καταναλωτικών ειδών Procter & Gamble και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Motorola έδωσαν στους επενδυτές προσωρινή μόνο ανακούφιση, καθώς η επιφυλακτικότητα για την πορεία των εταιρικών κερδών διαμορφώνει τους τόνους στην αγορά. Η εταιρική Αμερική βρίσκεται επίσης για μία ακόμη φορά στο «μικροσκόπιο» των αρχών για τη διαφάνεια των λογιστικών πρακτικών, με τελευταίο «στόχο» την Omnicom Group, η οποία είδε την αξία της μετοχής της να υποχωρεί κατά 25% μετά από ερωτηματικά για τις λογιστικές πρακτικές της. Mε άνοδο 100,45 μονάδων, ποσοστό 1,06% έκλεισε ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), φθάνοντας στις 9.617,71 μονάδες. Κέρδη 21,94 μονάδων, ποσοστό 1,47% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.519,12 μονάδες.

Ιδιαίτερα αρνητικό ήταν το κλίμα που επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ρευστοποιούν θέσεις σε μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως Nokia και Ericsson, πιέζοντας τους δείκτες στα χαμηλότερα επίπεδα του οκταμήνου.

Η υποχώρηση του δολαρίου στα κατώτερα των 17 μηνών έναντι του ευρώ, σε συνδυασμό με τις νέες απώλειες που κατέγραφε η χρηματιστηριακή αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συνέβαλε στη διαμόρφωση του κλίματος στην Ευρώπη.

Εμπειρογνώμονες και χρηματιστές τόνισαν πως η ευρωπαϊκή αγορά κινείται με βάση την ψυχολογία αυτή την περίοδο, καθώς υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την αγορά.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2,3% και 2,9%, αντίστοιχα.

Η Nokia συνέχισε την πτώση της Τρίτης, υποχωρώντας κατά 6,9% χθες λόγω ανησυχιών για την πορεία του τομέα τεχνολογίας γενικότερα, ενώ ο κλαδικός δείκτης έχασε το 5,2% της αξίας του, ανεβάζοντας τις απώλειες του 2002 στο 42%.

Οι μετοχές τηλεπικοινωνιών, επίσης, δέχθηκαν πιέσεις, ενώ οι μετοχές φαρμάκων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της διετίας. Ο τομέας φαρμακοβιομηχανιών, που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές λιμάνι σε περιόδους χρηματιστηριακής αναταραχής, πλήττεται από προειδοποιήσεις για την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων και τις πιέσεις που δέχονται τα περιθώρια κέρδους.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα