ΠΣΕ: Παραμένουν μειωμένες οι εξαγωγές προς ΕΕ

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 16:31
UPD:16:31

Παρά τη συνολική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών τον Ιούνιο, οι αποστολές προς τις χώρες της ΕΕ παραμένουν μειωμένες, δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις εξαγωγές Ιουνίου.

Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, «αυτό αποδεικνύει ότι θα πρέπει ακόμη να προσπαθήσουμε πολύ για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και μέρος της εμπιστοσύνης των κυριότερων εμπορικών μας εταίρων».

Σε ανακοίνωση του ΠΣΕ αναφέρεται ότι η αύξηση των εξαγωγών κατά 3,3% τον περασμένο Ιούνιο προκύπτει από την αύξηση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες, σε ποσοστό 13,7% (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), την ώρα που οι αποστολές προς τις χώρες της ΕΕ συνέχισαν να κινούνται πτωτικά για τρίτο μήνα (-2,3%). Το αποτέλεσμα των αντίθετων αυτών κινήσεων ήταν να υποχωρήσει στο 61,3% το ποσοστό των συνολικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της ΕΕ, έναντι 38,7% των τρίτων χωρών.

«H πολιτική σταθερότητα αποτελεί βασικό πυλώνα ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που με τη σειρά του είναι το κεφαλαιώδες αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και ειδικά των εξωστρεφών επιχειρήσεων. Οι αριθμοί επιβεβαίωσαν την εικόνα που είχαν το προηγούμενο διάστημα οι Έλληνες εξαγωγείς. Ότι ειδικά στην Ευρώπη, παραδοσιακοί εμπορικοί εταίροι, θορυβημένοι από την ομοβροντία αρνητικών ειδήσεων για τη χώρα, ανέμεναν το αποτέλεσμα των εκλογών, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου συναλλαγές με την Ελλάδα», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΣΕ.

Πρόσθεσε δε ότι ο ΠΣΕ, όπως έπραξε στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, παραμένει στην εμπροσθοφυλακή των εξελίξεων και έχει ήδη καταθέσει προτάσεις προς την πολιτεία για μία επιθετική Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών, με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης να έχει θέσει την υποστήριξη της εξωστρέφειας μεταξύ των κυριότερων προτεραιοτήτων της αναπτυξιακής πολιτικής.

«Μόνο με απτά παραδείγματα θα ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και θα αναδείξουμε τις παραγωγικές της δυνατότητες, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα» υπογράμμισε η κ. Σακελλαρίδη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα