Στα χαμηλότερα διμήνου ο Nikkei

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2002 10:30
UPD:10:35

ΣΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών έκλεισε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, ενώ συνεχίστηκαν οι πιέσεις σε μετοχές χρηματιστηριακών εταιρειών και μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 182,22 μονάδες ή 1,61% και διαμορφώθηκε στις 11.144,84 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Απριλίου. Μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης Topix κλείνοντας στις 1.074,52 μονάδες μειωμένος κατά 1,75%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και σήμερα οι μετοχές των χρηματιστηριακών οίκων εν μέσω ανησυχιών για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Αρνητικό αντίκτυπο είχε επίσης σημερινή έκθεση της Credit Suisse First Boston, σύμφωνα με την οποία η μετοχική τιμή της Nomura Ηοldings Inc., της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας στην Ιαπωνία, αναμένεται να υποχωρήσει στα 1.600 στο επόμενο εξάμηνο.

«Η έκθεση της CSFB για τη Nomura θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την απροθυμία των επενδυτών να τοποθετηθούν σε μετοχές χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δέχονται πιέσεις λόγω των ανησυχιών ότι η συναλλακτική δραστηριότητα θα περιοριστεί», δήλωσε στο "Bloomberg" ιάπωνας στρατηγικός αναλυτής στην UFJ Bank.

Η μετοχική τιμή της Nomura υποχώρησε κατά 6,2% παρουσιάζοντας το δεύτερο υψηλότερο τζίρο. Μεγάλη πτώση (5,62%) σημείωσε και η μετοχή της Nikko Cordial, της υπ’ αριθμόν τρία χρηματιστηριακής εταιρείας στην Ιαπωνία με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης των χρηματιστηριακών εταιρειών να υποχωρήσει κατά 5,21%.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά μετά τα επιφυλακτικά σχόλια της Fed σχετικά με την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου.

Στην οικονομική της έκθεση, το Μπεζ Βιβλίο, για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο η Fed εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε με ήπιους ρυθμούς, καθώς σε ορισμένους τομείς παρατηρήθηκε βελτίωση του κλίματος, ενώ σε κάποιους άλλους υπήρξε εξασθένηση.

«Η έκθεση της Fed δεν ήταν θετική για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και άσκησε πιέσεις στις εξαγωγικές εταιρείες», τόνισε ο αναλυτής της UFJ Bank.

Οι μετοχές των εταιρειών Sony και Canon υποχώρησαν κατά 3,45% και 2,07% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα