Την προσδοκία να υπογραφεί το μνημόνιο με την τρόικα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να εκλείψει η αβεβαιότητα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, εξέφρασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Πανίκος Δημητριάδης.
«Το ποσό που θα ζητηθεί από το μηχανισμό μπορεί να βασιστεί στις εκτιμήσεις οι οποίες έχουν γίνει και οι οποίες είναι μακροοικονομικές όπως έγινε και με την Ισπανία», είπε ο κ. Δημητριάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ΡΙΚ.
«Από τη στιγμή», σημείωσε, «που οι τράπεζες θα πάρουν τα νέα κεφάλαια και θα καθαρίσει ο ισολογισμός τους από τα προβληματικά δάνεια, θα μπορέσουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ώστε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη». «Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση και να επιστρέψει η αγορά σε ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε.
Ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε πως θα επιδιωχθεί το δάνειο να χορηγηθεί με όσο το δυνατό πιο ευνοϊκούς όρους, τους οποίους δύσκολα θα βρει κανείς από άλλη πηγή δανεισμού.
Αναφερόμενος σε πληροφορίες για μειώσεις μισθών και κατάργηση του 13ου, ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι τέτοιου είδους μέτρα θα μειώσουν τα εισοδήματα και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και κατ' επέκταση στην ίδια την οικονομία. Υπογράμμισε πάντως πως οι εξοικονομήσεις στο δημόσιο είναι οδυνηρές αλλά απαραίτητες είναι για να μπορέσει η Κύπρος να καταστήσει βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ακόμη ότι επίκεινται μεγάλες αλλαγές, που θα αφορούν τα δημοσιονομικά και το τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ότι και με τη βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης «ο κυπριακός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ και η οικονομία θα ανακάμψει».
Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα που διενεργείται για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες και την επέκτασή τους στο εξωτερικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ