Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2002 11:23
UPD:11:25

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται στη χθεσινή ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street, σε ορισμένες ενθαρρυντικές εταιρικές ανακοινώσεις, καθώς και σε ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρόκειται να προβεί άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων.

Στο Μπεζ Βιβλίο της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Fed εκτιμά ότι κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε με ήπιους ρυθμούς, καθώς σε ορισμένους τομείς παρατηρήθηκε βελτίωση του κλίματος, ενώ σε κάποιους άλλους υπήρξε εξασθένηση. Η μικτή εικόνα που σκιαγραφείται στην οικονομική έκθεση του Μπεζ Βιβλίου ανοίγει το δρόμο για την αμερικανική κεντρική τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.870,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,39%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.041,24 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,91% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.558,89 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,08%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 ενισχύεται κατά 0,85% και έχει φθάσει τις 3.150,74 μονάδες.

Τάσεις ανάκαμψης παρουσιάζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών μετά τις θετικές εκτιμήσεις της αμερικανικής Motorola. Ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής συσκευών κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο ανακοίνωσε χθες ότι τα κέρδη του στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι σε αντιστοιχία με τους αρχικούς στόχους, ενώ βρίσκεται σε πορεία επιστροφής στην κερδοφορία και στο σύνολο του έτους. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Motorola, Εντουαρντ Μπριν, επισήμανε ότι αναμένει την υλοποίηση ή και την υπέρβαση του στόχου για έσοδα ύψους 6,4 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης έχει τεθεί η μετοχή της σουηδικής Ericsson, η οποία ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 4,17% καλύπτοντας μέρος των σημαντικών χθεσινών της απωλειών. Οι μετοχικές τιμές των εταιρειών Nokia και Alcatel ενισχύονται κατά 2,78% και 2,10% αντιστοίχως.

Ανοδο σημειώνει και ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας με τις μετοχές των εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών STMicroelectronics και Infineon Technologies να σημειώνουν άνοδο άνω του 3% η κάθε μία. Η γερμανική Ιnfineon ανακοίνωσε χθες ότι προέβη στην εξαγορά μονάδας ημιαγωγών της Ericsson http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/12/223862.htm .

Κέρδη (1,11%) καταγράφει και η μετοχή της Carrefour, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε το μερίδιό της στη γαλλική και την ισπανική αγορά και ότι βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου για αύξηση τουλάχιστον 10% της κερδοφορίας της στην τρέχουσα χρήση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα