ΗΠΑ: Ζητούνται σχέδια έκτακτης ανάγκης από πέντε τράπεζες

Σύμφωνα με το Reuters
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012 16:10
UPD:16:10

Το διετές πρόγραμμα αποτελεί ένδειξη της σκληρής προσπάθειας των αρχών να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν καταρτίσει σχέδια για τα χειρότερα δυνατά σενάρια και είναι σε θέση να ενεργήσουν ορθολογικά σε στιγμές έκτακτης ανάγκης.

Την προετοιμασία σχεδίων για την αποτροπή μίας πιθανής κατάρρευσης σε περίπτωση που έρχονταν αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα, ζήτησαν από τις πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντάς τους πως δεν θα πρέπει να υπολογίζουν σε κρατική βοήθεια.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο σχετικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του, το διετές πρόγραμμα, που έχει παραμείνει μυστικό έως τώρα, αποτελεί ένδειξη της σκληρής προσπάθειας των αρχών να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν καταρτίσει σχέδια για τα χειρότερα δυνατά σενάρια και είναι σε θέση να ενεργήσουν ορθολογικά σε στιγμές έκτακτης ανάγκης.

Οι ρυθμιστικές αρχές ενημέρωσαν τις τράπεζες, που περιλαμβάνουν τις Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup και Morgan Stanley.

Προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος, ζήτησαν από τις τράπεζες να εξετάσουν δραστικά μέτρα, που θα συμπεριλαμβάνουν την πώληση επιχειρήσεων, την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης στην περίπτωση αποκλεισμού από τις τακτικές αγορές δανεισμού και την μείωση του ρίσκου.

Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να μπορούν να εκτελεστούν μέσα σε τρεις έως έξι μήνες και οι τράπεζες δεν θα πρέπει να «υποθέτουν πως θα υπάρξει έκτακτη βοήθεια από τον δημόσιο τομέα», αναφέρεται στα έγγραφα.

Εκπρόσωποι των πέντε τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα, όπως και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα