Με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη συνεχίστηκε σήμερα ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με στόχο να κλείσει η λίστα των μέτρων για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ.
Επί τάπητος στη συνάντηση των δύο υπουργών τέθηκαν οι δυνατότητες εξοικονόμησης χρημάτων από τη διοικητική μεταρρύθμιση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας, «όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι» και συζητούνται «στο πλαίσιο της νομιμότητας και με σκοπό να εξοικονομήσουμε πόρους, προκειμένου τελικά να καταλήξουμε στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ».
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι το πακέτο πρέπει να δοθεί στην τρόικα προς το τέλος Αυγούστου. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα δοθεί λεπτομερώς, καθώς όπως είπε, «δεν είναι δυνατόν περικοπές δαπανών που θα πάρουν αρκετά χρόνια, να δοθούν τώρα με λεπτομέρειες». Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε θα δοθούν «συγκεκριμένες κατευθύνσεις» για τα 11,5 δισ. «γιατί αυτό είναι το minimum που δέχεται η τρόικα».
Από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση πόρων, ενώ εξετάζεται και το μέτρο της εφεδρείας στο πλαίσιο πάντα της ισχύουσας νομοθεσίας. «Εμείς εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, όλες τις περιπτώσεις και όλες τις δυνατότητες για να εξοικονομήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και με τις εγγυήσεις του Συντάγματος», τόνισε.
Κληθείς παράλληλα να σχολιάσει τις επικρίσεις περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου σημείωσε ότι η αντισυνταγματικότητα προκύπτει όταν γίνουν νόμοι από συγκεκριμένες διατάξεις και εφαρμοστούν. «Προφανώς θα τηρήσουμε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος και την ισχύουσα νομιμότητα. Αυτά τα θεωρώ αυτονόητα», ξεκαθάρισε.
Επικρίσεις ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και ΚΚΕ για τις προωθούμενες περικοπές
Την ίδια ώρα, επικρίσεις κατά της κυβέρνησης με αφορμή όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί επικείμενων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις διατύπωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
«Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ μετατρέπει τους συνταξιούχους σε εξαθλιωμένους ζητιάνους και τις συντάξεις τους σε απλά παιδικά φιλοδωρήματα» επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης.
«Ο υπουργός Εργασίας δίνει καθημερινά εξετάσεις στην τρόικα, ως ο πιο πρόθυμος υπουργός της μνημονιακής συγκυβέρνησης, για να θυσιάσει προς όφελος των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας συντάξεις, μισθούς, επιδόματα ανεργίας και προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα», τόνισε ο κ. Στρατούλης, κατηγορώντας την τρικομματική κυβέρνηση ότι δεν τήρησε ούτε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις αλλά ούτε και την προγραμματική κυβερνητική συμφωνία.
Απηύθυνε τέλος προειδοποίηση στην κυβέρνηση «να μην απλώσει τα χέρια της για να πάρει το ψωμί από το τραπέζι των συνταξιούχων».
Για αυτοαναίρεση των λεγομένων του κατηγόρησε τον κ. Μανιτάκη η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον υπουργό Οικονομικών.
Όπως αναφέρει η κ. Χρυσοβελώνη, ο υπουργός πριν από ένα μήνα είχε δηλώσει ότι είναι αβάσιμη και αυθαίρετη κάθε συζήτηση για μείωση προσωπικού στο Δημόσιο. Σήμερα, ωστόσο, προσθέτει ότι ο κ. Μανιτάκης είπε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.
«Είναι δυνατόν να εμπιστευθούν οι πολίτες μία κυβέρνηση που άλλα σκέφτεται, άλλα λέει και άλλα μεθοδεύει, παίζοντας ανήθικα πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια στην πλάτη μιας κοινωνίας που υποφέρει μέσα στην ύφεση και στην ανεργία και αγωνιά για το αύριο», καταλήγει η βουλευτής.
«Η νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ καθώς και οι νέες περικοπές στις συντάξεις είναι έγκλημα των εγκλημάτων σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κ.Ε. του ΚΚΕ.
Όπως επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης «καταδικάζει τους εργαζόμενους, ειδικά τους νέους, να αναζητούν δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, μετατρέπει τη σύνταξη σε επίδομα που δεν θα επαρκεί ούτε για την αγορά των φαρμάκων».
Αναφορικά με την «κυνική» όπως την χαρακτηρίζει δήλωση του υπουργού Γ. Βρούτση ότι, «όταν ο κατώτατος μισθός είναι 580 ευρώ δεν μπορεί η σύνταξη να είναι μεγαλύτερη», το ΚΚΕ σημειώνει τέλος ότι αυτό «αποκαλύπτει το εφιαλτικό παρόν και μέλλον που φτιάχνουν για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, δηλαδή μισθούς πείνας, συντάξεις εξαθλίωσης».