Η Ελλάδα δεν θα λάβει περαιτέρω βοήθεια αν δεν εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.
«Δεν θέλουμε η ελληνική κυβέρνηση να πτωχεύσει, αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες εάν χρειαστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού.
Ο ίδιος πάντως ο κ. Ρέσλερ εμφανίζεται επικριτικός έναντι της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και στελεχών της όπως ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σέντερ (ο οποίος τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα), ζητώντας τους να ρίξουν τους τόνους ως προς την κρίση χρέους.
«Ο λαϊκισμός για (την κρίση του) ευρώ δεν είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε εγώ και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση πρέπει να πιέσει τα στελέχη της να κατεβάσουν τους τόνους στις τοποθετήσεις τους, ή σε διαφορετική περίπτωση να τα απομονώσει.
Ο Ρέσλερ στηλιτεύει και τη στάση του γενικού γραμματέα του CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε επιτεθεί στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι είναι αυθάδεια να παρουσιάζεται η Γερμανία ως μέρος του προβλήματος. Ο Ντόμπριντ εξάλλου είχε καλέσει την Ελλάδα να αρχίσει να καταβάλει εν μέρει μισθούς και συντάξεις σε δραχμές, στο πλαίσιο μιας σταδιακής διαδικασίας εξόδου της χώρας από το ευρώ.
«Παρ' όλες τις προσπάθειες να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη... πρέπει να τα προσεγγίζουμε με ορθή κρίση. Είναι εντελώς ανάρμοστο να υιοθετούμε οξείς τόνους σε τέτοιες καταστάσεις», επισημαίνει ο Ρέσλερ. «Μπορούμε να διατηρήσουμε άθικτη την Ευρώπη και το ισχυρό της νόμισμα μόνο εάν έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων», συμπληρώνει.
Ο γερμανός αντικαγκελάριος, που είχε ανεβάσει κι ο ίδιος τους τόνους τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον ταμπού, υπογραμμίζει πως παραμένει προσηλωμένος στην Ευρώπη. «Ήμουν πάντοτε υπέρ της Ευρώπης. . . Το κόμμα μου κι εγώ δεν θα συμφωνήσουμε να εκτραπούμε από την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σημειώνει, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ της εκχώρησης μεγαλύτερου μέρους της εθνικής κυριαρχίας της Γερμανίας στην ΕΕ.
FT: Παράταση του προγράμματος έως το 2016 θα ζητήσει ο Αντ. Σαμαράς
Στο μεταξύ, με δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει να παραταθεί η διάρκεια της προθεσμίας για την εφαρμογή του προγράμματος έως το 2016.
Επικαλούμενη έγγραφο που εξασφάλισε, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να διατυπώσει το αίτημα αυτό κατά τις συνομιλίες που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου στο Βερολίνο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 25 στο Παρίσι.
Σύμφωνα με το κείμενο που επικαλούνται οι Financial Times, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετα 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη του προϋπολογισμού της στην περίπτωση μιας τέτοιας παράτασης, αλλά δεν έχει την πρόθεση να ζητήσει εκ νέου βοήθεια από τους εταίρους της ευρωζώνης.
Η Αθήνα προτείνει ουσιαστικά την άντληση από ήδη υπάρχον δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου και την αναβολή για το 2020 αντί του 2016 της έναρξης της αποπληρωμής του πρώτου δανείου που εξασφάλισε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο