Ελσίνκι: Διάλυση της ευρωζώνης δεν σημαίνει το τέλος της Ε.Ε.

«Ο ζουρλομανδύας του ευρώ έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους»
Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012 07:00
UPD:17:40

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, τονίζει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ερκι Τουομιόγια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, τονίζει σε συνέντευξή του στη Daily Telegraph ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ερκι Τουομιόγια, εκτιμώντας πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα σημάνει το τέλος της Ε.Ε., αλλά θα μπορούσε την κάνει πιο ισχυρή.

«Η θέση αυτή δεν προωθείται από κανέναν στη Φινλανδία -ούτε καν από τους Αληθινούς Φινλανδούς (σ.σ. αντιπολιτευόμενο κόμμα Ευρωσκεπτικιστών)- πόσω μάλλον από την κυβέρνηση. Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι», αναφέρεται ότι δήλωσε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ.

Ήδη, όπως είπε, Φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμαστεί για τη διάλυση της ευρωζώνης με ένα «επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο». «Αυτή η πεποίθηση υπάρχει παντού. Η άποψη που επικρατεί, ωστόσο, είναι ότι μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης συνεπάγεται υψηλότερο κόστος σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ή μεσοπρόθεσμο επίπεδο από τη διαχείριση της κρίσης», σημειώνει ο Τουομιόγια.

«Επιτρέψτε μου να προσθέσω, όμως, ότι η διάλυση της ευρωζώνης δεν συνεπάγεται το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ίσως, μάλιστα, να οδηγήσει στην καλύτερη λειτουργία της ΕΕ», συμπληρώνει.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας κατά δύο έτη, ο κ. Τουομιόγια δήλωσε ότι «από τους Έλληνες εξαρτάται εάν θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη».

«Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε την Ελλάδα να βγει [από το ευρώ]. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διακόψουμε τον δανεισμό και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία. Τότε θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε έξοδο από το ευρώ. Κανείς δεν γνωρίζει εάν θα [η κρίση] θα εξαπλωνόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας αναφέρονται, επίσης, δηλώσεις του Τίμο Σόινι, επικεφαλής του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, ο οποίος τονίζει ότι οι Φινλανδοί φορολογούμενοι έχουν εξαγριωθεί.

«Δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ, ωστόσο είναι θέμα χρόνου. Είτε ο Νότος είτε ο Βορράς θα αποχωρήσουν γιατί οι περιορισμοί που συνεπάγεται το ευρώ προκαλούν δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταδικάζουν το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο Σόινι σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Είναι η απόλυτη καταστροφή. Έτσι όπως πάμε, θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Όμως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να φύγει πρώτος και να πάρει την ευθύνη», καταλήγει ο επικεφαλής των Αληθινών Φινλανδών.

Στο άρθρο του σχετικά με τη συνέντευξη του Ερκι Τουομιόγια στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, το Reuters απέδωσε εκ παραδρομής τις δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, Τίμο Σόινι, στον Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της φινλανδικής πρεσβείας, η οποία παρενέβη προκειμένου να διορθωθούν τα δημοσιεύματα που είχαν μεταδοθεί από τα ΜΜΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα