Η Φινλανδία είναι «100% προσηλωμένη» στο ευρώ, διευκρίνισε ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, Αλεξάντερ Στουμπ, σπεύδοντας να «σβήσει τη φωτιά» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Κατάινεν, Ερκι Τουομιόγια, για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2223445 .
«Οι εικασίες του υπουργού Εξωτερικών δεν αντανακλούν τη θέση της κυβέρνησης», υποστήριξε ο κ. Στουμπ σε συνέντευξή του στο Reuters, διαβεβαιώνοντάς ότι «βλέπουμε το ευρώ ως ένα οικονομικό και πολιτικό πρότζεκτ στο οποίο είμαστε 100% προσηλωμένοι».
Σημειώνεται ότι ο Στουμπ είναι στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν και αμφότεροι ανήκουν στο ίδιο κόμμα, την Εθνική Συμμαχία, που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και υπέρ του ευρώ. Ο Τουομιόγια ανήκει στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας που συμμετέχει στην κυβέρνηση, το σοσιαλδημοκρατικό, το οποίο έχει ταχθεί υπέρ μιας πιο αυστηρής πολιτικής για τις χώρες που συμμετέχον σε προγράμματα διάσωσης.
Ο Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε επίσης ότι η Φινλανδία θα βοηθήσει άλλα κράτη μέλη με οικονομικά προβλήματα σε αντάλλαγμα, όμως, να λάβουν μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «η Φινλανδία είναι προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσεων για το μέλλον του ευρώ».
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίκαελ Σπιντελέγκερ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να αποβάλλονται από την ευρωζώνη οι χώρες που δεν τηρούν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις». Τόνισε μάλιστα ότι έχει συζητήσει το θέμα με Ευρωπαίους ομολόγους του και θεωρεί ότι χώρες όπως η Γερμανία θα συμμερίζονταν αυτή την άποψη.
«Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα αποκλεισμού κάποιου [κράτους μέλους] από την νομισματική ένωση, όπως είναι οι χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπιντελέγκερ στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.
Ερωτηθείς μάλιστα για το αν εννοεί την Ελλάδα, ο Αυστριακός αξιωματούχος απάντησε ότι «εάν υπήρχε ανάλογος κανονισμός, θα είχαν επιβληθεί ήδη οι συνέπειες».
Ο Σπιντελέγκερ παρομοίωσε την Ελλάδα με την Ισπανία υπό την έννοια ότι «υπάρχει μια φούσκα στα ακίνητα [στην Ισπανία], με τη διαφορά ότι οι Ισπανοί δεν μας έχουν εξαπατήσει σε τίποτα».
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του, θα χρειαστούν περισσότερα από πέντε χρόνια για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην συνθήκη της ΕΕ, δηλώνοντας ωστόσο πεπεισμένος ότι τελικώς θα υλοποιηθούν. Πρόσθεσε τέλος ότι άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Ολλανδία θα στήριζαν αυτή την ιδέα.
Πηγή : Reuters