Απάντηση της Εμπορικής Τράπεζας για ποινική δίωξη

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2001 17:41
UPD:18:48

Με προσφυγή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σε άλλα αρμόδια όργανα απαντά η Εμπορική Τράπεζα στην χθεσινή ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας που άσκησε ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας.

Ο τελευταίος ερεύνησε καταγγελίες του πρώην διαχειριστή διαθεσίμων της Εμπορικής Τράπεζας, Στέφανου Τσίπα, σχετικά με ευνοϊκές δανειοδοτήσεις σε επιχειρηματίες από τις οποίες ζημιώθηκε η τράπεζα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπα, ανώτατα στελέχη της τράπεζας -μέσω λογιστικών εκτροπών- εμφάνιζαν μεγάλα δάνεια προς επιλεγμένους επιχειρηματίες ως προερχόμενα από την Εμπορική Κύπρου ή Γερμανίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κερδοφορία της τράπεζας από φθηνότερα επιτόκια. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπας, οι επιχειρηματίες δεν κατέβαλαν και τους αναλογούντες φόρους.

Η ανακοίνωση της Εμπορικής Τράπεζας

« Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από μερίδα του ημερήσιου Τύπου ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για ζητήματα που αφορούν εργασίες της Εμπορικής Τράπεζας.

Η Εμπορική Τράπεζα επιθυμεί και πάλι να διαβεβαιώσει ότι όλες οι εργασίες της διενεργούνται πάντοτε στο πλαίσιο του Νόμου και της ορθής τραπεζικής πρακτικής, προς όφελος της πελατείας της και των μετόχων της και χωρίς οποιαδήποτε ζημία του Δημοσίου ή τρίτων.

Οσον αφορά την ουσία των δημοσιευμάτων, η Τράπεζα επιφυλάσσεται να απαντήσει όταν θα έχει τη δέουσα επίσημη ενημέρωση.

Οι καταγγελίες του κ. Τσίπα έχουν διεξοδικά διερευνηθεί ήδη από διετίας και πλέον και η Τράπεζα τότε είχε δώσει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις που κρίθηκαν επαρκείς, στις αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα κατά του κ. Τσίπα και των συμμετόχων του έχει καταθέσει αγωγή και μήνυση, συνεπεία της οποίας ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Απορία προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη συνεδρίαση του ΧΑΑ της 25ης Οκτωβρίου 2001 η μετοχή της Τράπεζας υπέστη σημαντικές πιέσεις με ασυνήθη όγκο συναλλαγών, λίγες ώρες πριν διαρρεύσει η ως άνω πληροφορία περί ποινικής διώξεως.

Λόγω του γεγονότος αυτού η Εμπορική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να προσφύγει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σε άλλα αρμόδια όργανα για την προστασία του κύρους της, των μετόχων της, της πελατείας της, του επενδυτικού κοινού, των στελεχών της και για τη διασφάλιση συνθηκών του υγιούς ανταγωνισμού».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα