Εβδομάδα κρίσιμων επαφών

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 20:34
UPD:19/08/2012 23:37

Το πλαίσιο του πακέτου των περικοπών για την επόμενη διετία αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την προσεχή Τετάρτη, στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου και στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Τις προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με την πρόταση για παράταση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων λιτότητας κατά δύο χρόνια αναμένεται να βολιδοσκοπήσει ο Αντ. Σαμαράς, κατά τον κύκλο επαφών που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαπραγματευτικό όπλο του Ελληνα Πρωθυπουργού θα αποτελέσει το πακέτο των περικοπών για την επόμενη διετία, το πλαίσιο των οποίων αναμένεται παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την προσεχή Τετάρτη, στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου και στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να τους πείσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της.

Όπως ανέφερε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος έπειτα από σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου την Παρασκευή, ήδη έχουν «κλειδώσει» μέτρα ύψους 10,8 δισ. ευρώ και υπολείπονται παρεμβάσεις 700 εκατ. ευρώ για να κλείσει το πακέτο.

Προετοιμάζοντας το έδαφος για το «τετ α τετ» του Ελληνα Πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταβαίνει στο Βερολίνο σήμερα Κυριακή, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με το Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βέστερβέλε.

Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα

Δεν είναι υπεύθυνο να ρίχνουμε χρήματα σε πηγάδι χωρίς πάτο, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας χθες στο Βερολίνο αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι υπάρχουν όρια στην βοήθεια που μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα.

Βερολίνο: «Δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών για την Ελλάδα»

Νέο μήνυμα στην Ελλάδα για την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων έστειλε στο μεταξύ το Βερολίνο, διά του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ.

«Οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα», υπογράμμισε ο Κάουντερ μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προσθέτοντας μάλιστα εν όψει της συνάντησης της Ανγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών, ούτε όσον αφορά τον χρόνο, ούτε την ουσία». Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, «θα πρόκειται για μία ακόμη συμφωνία που δεν θα έχουν σεβαστεί» και αυτό ακριβώς, όπως είπε, ήταν που «μας οδήγησε στην κρίση».

Ο Κάουντερ πάντως επανέλαβε πάντως ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, όμως υπογράμμισε ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι η βάση για τις μελλοντικές αποφάσεις.

Welt am Sonntag: Διαφωνία Γαλλίας -Γερμανίας για νέα βοήθεια

Σε δημοσίευμά της παράλληλα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag εκτιμά ότι ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος, που αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη στο Βερολίνο, διαφωνούν για την πιθανότητα παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα, με τη Γερμανία να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αυτό.

Ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα υποστηρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στο ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα περισσότερος χρόνος για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, καθώς επισημαίνει ότι περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η Μέρκελ παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, δίνοντάς της περιθώριο μέχρι το 2014 για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες έχει δεσμευθεί, με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας. Αυτή τη θέση έχουν υιοθετήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Εσθονία και η Σλοβακία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρει η εφημερίδα, ο Φρανσουά Ολάντ και κάποιες χώρες της νότιας Ευρώπης θα ήταν έτοιμες να προσφέρουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Spiegel: Επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εξοικονομήσει η Ελλάδα τα έτη 2013-14

Το περιοδικό «Der Spiegel» την ίδια ώρα εκτιμά σε δημοσίευμά του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει κατά τα έτη 2013 και 2014 έως 14 δισ. ευρώ, έναντι 11,5 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν έως τώρα.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η αναθεώρηση προς τα άνω του συνολικού ποσού, προς εξοικονόμηση, καθίσταται αναγκαία μετά τους τελευταίους ελέγχους που διενήργησε, στην Αθήνα η τρόικα.

Η εξήγηση, που δίνεται από τον συντάκτη του δημοσιεύματος, είναι ότι έως σήμερα, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι κατώτερα των αναμενόμενων από την τρόικα, όπως είναι και τα δημόσια έσοδα. Για τα τελευταία γίνεται πάντως δεκτό ότι ευθύνεταο η τρέχουσα κακή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως τονίζει το γερμανικό περιοδικό στην ιστοσελίδα του, «αμφότερα κατέστησαν, σε συνδυασμό, αναγκαία για την Ελλάδα μια συνολική εξοικονόμηση ανώτερη των 11,5 δισ. ευρώ».

ΣΥΡΙΖΑ: Υπονομευμένο εξ' αρχής το ταξίδι του Πρωθυπουργού

Με τον «κρεμασμένο που ζητά περισσότερο σκοινί για να κρεμαστεί» παρομοίωσε την επιδιωκόμενη επιμήκυνση του μνημονίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε σχόλιό του για τις επικείμενες επαφές του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη.

«Η επιμήκυνση του μνημονίου ισοδυναμεί με παράταση της ύφεσης και των ολέθριων επιπτώσεών της στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, κατηγορώντας τον Αντ. Σαμαρά ότι «ετοιμάζεται να συναντήσει την ανώτερη ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία ως ικέτης και όχι ως εκφραστής των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας».

«Το ταξίδι του Πρωθυπουργού είναι υπονομευμένο εξ’ αρχής. Αφού προηγουμένως αγνόησε το καταδικαστικό μήνυμα των εκλογών απέναντι στο μνημόνιο, ξεγελώντας τον ελληνικό λαό πως τάχατες επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευση, ο κ. Σαμαράς έκανε τα πάντα για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους μας πως δεν διαπραγματεύεται και δεν διεκδικεί τίποτα», πρόσθεσε.

Καταλόγισε τέλος στον κ. Σαμαρά ότι «βαδίζει ολοταχώς για να κατακτήσει τον τίτλο του Πρωθυπουργού της χρεοκοπίας και της δραχμής».

Βολές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Κριτική στον Πρωθυπουργό άσκησε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρ. Ζώης, καταλογίζοντάς του ότι «δεν διαθέτει την αποφασιστικότητά του υπέρ της υιοθέτησης και της εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου δράσης για έξοδο από την κρίση».

«Εν όψει της συνάντησής του με την κ. Μέρκελ, (ο κ. Σαμαράς) επιβεβαιώνει την υπογραφή του κάτω από μία πολιτική που οδηγεί στην πτώχευση τη χώρα, στην εξαθλίωση τους πολίτες και στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας», παρατήρησε ο κ. Ζώης.

Οικολόγοι-Πράσινοι: Στην κλίνη του Προκρούστη συντάξεις και μισθοί

«Σχεδόν ένα μήνα τώρα η τρικομματική κυβέρνηση μας προετοιμάζει για τα επόμενα μέτρα. Μέτρα χωρίς καμιά πρωτοτυπία, χωρίς καν ελπίδα διεξόδου», παρατήρησε από την πλευρά του ο συν-εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο πακέτο των περικοπών για τη διετία 2013-2014.

«Τα υποζύγια σε πρώτο πλάνο είναι τα συνήθη: άνεργοι, χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Συντάξεις, μισθοί, κοινωνικά επιδόματα μπαίνουν για μια ακόμα φορά στην κλίνη του Προκρούστη. Και μαζί μ' αυτά οι προοπτικές για τη βιωσιμότητα της οικονομίας», συμπλήρωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα