Βαρύ το κλίμα στη Wall Street

Κάτω από τις 1.000 μονάδες ο S&P 500
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2002 17:18
UPD:17:28

ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ των προβλέψεων στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή το Μάιο στις ΗΠΑ, μία σειρά από απογοητευτικές εταιρικές ανακοινώσεις, καθώς και η σημερινή βομβιστική επίθεση έξω από το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/14/224445.htm οδηγούν σε σημαντική υποχώρηση τους δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν τις διπλωματικές τους αποστολές στο Πακιστάν αλλά και το Αμερικανικό Κέντρο στο Ισλαμαμπάντ, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η σημερινή επίθεση «αποτελεί μια ζωντανή υπενθύμιση του γεγονότος ότι το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο με τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν κάθε μέσο που διαθέτουν για να βλάψουν Αμερικανούς και άλλους».

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones σημειώνει πτώση κατά 1,80% και βρίσκεται στις 9.331 μονάδες και ο Nasdaq στις 1.457 μονάδες μειωμένος κατά 2,65%. Ο δείκτης S&P 500 καταγράφει απώλειες 2,10% και έχει υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 1.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Μεγάλες απώλειες (27,7%) σημειώνει η μετοχή της Sprint μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι η ανάπτυξη της πελατειακής βάσης της στο βραχίονα της κινητής τηλεφωνίας θα είναι μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Μεγάλη πτώση (12%) σημειώνει και η μετοχή της εταιρείας λογισμικού Adobe Systems, η οποία ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της θα είναι κατώτερα των αρχικών προβλέψεων.

Αποθαρρυντικά ήταν επίσης τα στοιχεία για την οικονομία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Fed, τον Απρίλιο η παραγωγή των αμερικανικών βιομηχανιών αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για άνοδο 0,4%.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε τον Ιούνιο -σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία- στο 90,8 από 96,9 το Μάιο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο 96,5.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα