Ανώτατο όριο 30 ημερών για την εξόφληση των εμπορικών πιστώσεων

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2002 20:26

Ανώτατο όριο 30 ημερών στην αποπληρωμή των εμπορικών πιστώσεων επιβάλλεται από τον Ιούλιο, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με την κοινοτική νομοθεσία. Θα επιβάλλονται τόκοι ανάλογοι των τόκων πληρωμής για τις καθυστερήσεις.

Ο μέσος όρος είσπραξης απαιτήσεων των επιχειρήσεων έναντι πελατών ξεπερνά τις 100 μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Στο λιανικό εμπόριο μάλιστα, ο μέσος όρος είσπραξης έχει παραταθεί από 35 μέρες στις 50 και στα αυτοκίνητα-ανταλλακτικά φτάνει τις 98 μέρες από 84 που ήταν μέχρι το 2000. Αντίθετα, στο χονδρικό εμπόριο παρουσιάζεται σταθερότητα και ο δείκτης διαμορφώνεται στις 119 μέρες.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται συνεχώς οι πιστώσεις που χορηγούν οι εμπορικές επιχειρήσεις προς τους πελάτες τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2000 οι απαιτήσεις έναντι πελατών, τα γραμμάτια και οι επιταγές αυξήθηκαν κατά 975 δισ. δρχ και η αύξηση αυτή αντιπροσώπευε το 54% της συνολικής μεταβολής του ενεργητικού του ελληνικού εμπορίου και το 75,1% αυτής του κυκλοφορούντος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα