Μέσω μιας διαφορετικής «εφεδρείας», όπως, για παράδειγμα, της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» για όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο σύνταξης, θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των υπαλλήλων στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 150.000 έως το 2015.
Τα παραπάνω συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης. «Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αξιολόγηση δομών και προσωπικού, καθώς και σε εξορθολογισμό φορέων του Δημοσίου, ώστε να αξιοποιηθούν οι «άξιοι υπάλληλοι».
Το αποτέλεσμα των διαδικασιών αυτών, όπως εκτιμούν οι ηγεσίες των δύο υπουργείων, θα είναι «η αναγκαία και επιβαλλόμενη μείωση του προσωπικού και το συνακόλουθο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μέσω της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών».
Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, τα οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος, έως το 2015.
Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαναν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν εκ νέου «ανοικτό» το ζήτημα της περικοπής φέτος των ειδικών μισθολογίων και των μάχιμων ένστολων, τα οποία όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, θα διασωθούν μόνο με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία.
Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, εκτίμησε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς για τη διαδικασία των ωριμάνσεων, δηλαδή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μπορεί να αντικαταστήσει το ζήτημα της εφεδρείας», δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι διαφωνίες που έχει εκφράσει το κόμμα του για το θέμα της εφεδρείας δεν είναι ανυπέρβλητες.
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση: «Πρέπει να κλείσουν, να συγχωνευτούν οργανισμοί και να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να στείλουμε ένα μήνυμα στους εταίρους μας ότι κάτι προχωράει σε αυτή τη χώρα…».
Όσον αφορά εξάλλου τα ειδικά μισθολόγια, υποστήριξε πως για το 2012 δεν θα υπάρξουν περικοπές, χωρίς να υπάρχει όμως δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών για τα επόμενα χρόνια. «Η δέσμευση που υπάρχει από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τουλάχιστον για φέτος, δεν θα υπάρχει καμία μείωση», ανέφερε, ειδικά για τους ένστολους.