Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2002 10:41
UPD:10:47

ΜΙΚΡΗ άνοδο σημειώνουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται στον περιορισμό των απωλειών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, ενώ θετικό αντίκτυπο είχαν και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του ομίλου των επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου για την παγκόσμια οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/17/224851.htm . Παράλληλα, πολλοί επενδυτές σπεύδουν να επωφεληθούν από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι τιμές πολλών ευρωπαϊκών blue chips και προβαίνουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.663,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,71%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.890 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,23% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.347,66 μονάδες αυξημένος κατά 1,02%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 ενισχύεται κατά 0,93% και έχει φθάσει τις 3.040 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της ανόδου των τιμών του αργού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου ενισχύεται κατά 27 σεντς και έχει φθάσει τα 24,99 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών TotalFinaElf και Royal Dutch σημειώνoυν άνοδο κατά 1,12% και 1,03% αντιστοίχως.

Τάσεις ανάκαμψης εμφανίζει σήμερα ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ο αρνητικός πρωταγωνιστής των προηγούμενων συνεδριάσεων. Επικεφαλής της ανοδικής τάσης έχει τεθεί η μετοχή της γαλλικής Alcatel, η οποία ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 2,54%.

Η μετοχή της Deutsche Telekom, η οποία την Παρασκευή υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 10 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 2,1% και έχει διαμορφωθεί στα 10,02 ευρώ.

Ανάλογη άνοδο σημειώνει και η μετοχή της France Telecom. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η γαλλική εταιρεία αναμένεται να υπογράψει σημαντική συμφωνία αναχρηματοδότησης με τις πιστώτριες τράπεζες της θυγατρικής της στη Γερμανία, MobilCom, ενισχύοντας τις ελπίδες για σχέδιο διάσωσης της γερμανικής εταιρείας. Εκπρόσωπος της France Telecom αρνήθηκε ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Από τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης ξεχωρίζει η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Vivendi Universal καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 2,58%.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν επίσης οι τίτλοι των ασφαλιστικών εταιρειών επωφελούμενoι από την αναβάθμιση ορισμένων μετοχών του κλάδου από την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley. Οι μετοχές της γαλλικής Axa και της ελβετικής Zurich Financial ενισχύονται κατά 2,1% και 2,3% αντιστοίχως.

Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας στοιχημάτων William Hill PLC στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/15/224670.htm έχει φθάσει τις 236 από 225 πένες που ήταν η τιμή εισαγωγής. Συνολικά έχουν αλλάξει χέρια 10,4 εκατομμύρια τεμάχια.

Πολλοί επενδυτές χαρακτηρίζουν, ωστόσο, «εύθραυστη» τη σημερινή άνοδο και εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης του θετικού κλίματος επικαλούμενοι τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα.

«Το σημερινό ράλι ενδέχεται να είναι βραχύβιο», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" στέλεχος της εταιρείας Cantor επισημαίνοντας ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία των ΗΠΑ έχει εξασθενήσει μετά τα πρόσφατα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα και τις λιανικές πωλήσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/17/224901.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα